Locul din România, unde oamenii străzii primesc o nouă şansă la viaţă | FOTO

Postat la 10 februarie 2019 95 afişări

500 de oameni care au ajuns să locuiască pe stradă au primit, în ultimii ani, sprijin pentru a începe o viaţă nouă într-un centru rezidenţial din Timişoara,construit cu bani europeni. Persoanele fără adăpost găsesc aici cazare şi masă, apoi sunt ajutate să găsească loc de muncă sau să iasă la pensie.

Locul din România, unde oamenii străzii primesc o nouă şansă la viaţă | FOTO

Complexul de servicii „Sfântul Francisc” aparţine Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Timişoara şi a fost inaugurat în urmă cu patru ani, în urma unei investiţii de aproximativ un milion de euro, bani europeni. În cadrul complexului, aflat pe strada Telegrafului din Timişoara, există un serviciu social, funcţionează o cantină socială, precum şi un centru rezidenţial pentru persoanele fără adăpost. Centrul are o capacitate de 54 de locuri, însă, pe perioada iernii, acestea sunt insuficiente.

„Centrul este împărţit în trei componente mari. Prima fază este serviciul de triaj, care înseamnă intrarea persoanelor fără adăpost. Acolo pot veni pentru a beneficia strict de igienizare, de deparazitare, echipare, servicii medicale, informare cu privire la ce drepturi au în comunitate, de ce pot beneficia. Dacă doresc să rămână, avem componenta de urgenţă. Acolo începe procesul efectiv de lucru cu ei, de evaluare iniţială, vedem care sunt nevoile lor, care sunt problemele lor şi în funcţie de asta se stabileşte echipa multidisciplinară, care plănuieşte împreună cu beneficiarul ce este de făcut pe viitor. Dacă sunt din alt judeţ, o lună de zile au dreptul să stea în centru, îşi identifică ei aici ceva de lucru şi vor să rămână în Timişoara. Dacă nu, noi în această perioadă luăm legătura cu judeţul de provenienţă, îi anunţăm că au o persoană aflată în situaţie de risc, pe care noi o s-o redirecţionăm spre judeţul de unde vin. Sunt foarte mulţi din Moldova şi din Oltenia. Majoritatea oamenilor fără adăpost sunt bărbaţi, 90%”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, şeful centrului rezidenţial pentru persoanele fără adăpost, Delia Murariu.

În cazul persoanelor fără adăpost din judeţul Timiş care vor să rămână în centru şi să fie sprijinite pentru a se reintegra în societate, acestea pot beneficia inclusiv de cazare şi masă gratuite pe o perioadă de cel mult doi ani. În tot acest timp, 60% din veniturile realizate trebuie să le depună într-un cont, pentru a avea cu ce să se întreţină atunci când pleacă din centru.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
strada,
oameni,
primire,
viata,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.