Lobby pe ultima suta de metri

Postat la 02 mai 2006 4 afişări

Apropierea datei de 16 mai, a raportului Comisiei Europene despre perspectiva aderarii pentru Romania si Bulgaria, ridica inevitabil tonul discutiilor, deopotriva la Bruxelles, la Strasbourg si la Bucuresti.

Apropierea datei de 16 mai, a raportului Comisiei Europene despre perspectiva aderarii pentru Romania si Bulgaria, ridica inevitabil tonul discutiilor, deopotriva la Bruxelles, la Strasbourg si la Bucuresti. Probabil cel mai previzibil glas a fost, saptamana trecuta, cel al comisarului pentru extindere Olli Rehn, care a declarat in Parlamentul European ca obiectivul lui e ca ambele tari sa adere la UE la 1 ianuarie 2007.

 

In rest insa, pe ultima suta de metri inaintea datei raportului, grupurile de lobby si interesele divergente din Parlamentul European s-au manifestat din plin: daca de justitie si de coruptie nu se mai leaga aproape nimeni, fiindca tema a devenit mai interesanta aplicata la Bulgaria, chestiunea drepturilor pentru maghiarii din Romania sau chestiunea adoptiilor si-au recapatat brusc importanta in legislativul de la Strasbourg.

 

Declaratiile facute insa pe parcursul ultimelor zile de comisarul pentru justitie Pierre Moscovici, de comisarul pentru justitie Franco Frattini sau de europarlamentarii Ferber si Wiersma veniti in vizita la Bucuresti sugereaza insa ca pentru decizia asupra aderarii nu vor conta chestiuni particulare ca adoptiile sau drepturile minoritatilor, ci posibilitatea institutiilor europene de a se pune de acord in privinta unei perioade de monitorizare postaderare (pentru Romania si Bulgaria) si a naturii pe care o va avea aceasta monitorizare.

 

La Bucuresti, apropierea de 16 mai a insemnat o resuscitare a vanei eurosceptice din societatea romaneasca, intruchipata de data aceasta de liderul conservator Dan Voiculescu. Acesta nu numai ca s-a apucat sa atraga atentia ca integrarea europeana va accentua saracia populatiei si va avea costuri mai mari decat beneficiile, dar a cerut si instituirea unei noi taxe "de aderare" pe profitul anual al companiilor, care sa alimenteze fondurile pentru contributia la bugetul UE.  Pe cat de absurda pare, ideea are totusi logica: daca ar fi aplicata, nimeni nu l-ar mai putea contrazice pe Voiculescu atunci cand spune ca integrarea aduce pagube in loc de castiguri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/lobby-pe-ultima-suta-de-metri-2511185
2511185
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.