Lira sterlină a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două luni faţă de dolar, în urma alegerilor

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 08 mai 2015 64 afişări

Lira sterlină a atins vineri cel mai ridicat nivel din ultimele două luni faţă de dolari, înregistrând şi cel mai mare avans între valutele importante, în urma alegerilor în care conservatorii sunt pe cale să marcheze o victorie surprinzătoare în alegerile din Marea Britanie.

După numărarea voturilor pentru trei sferturi din colegii, conservatorii, consideraţi favorabili pieţelor financiare, au câştigat 203 din cele 650 de locuri din Parlament, un sondaj de opinie sugerând că sunt pe cale să câştige 329 de locuri din camera inferioară a legislativului, majoritate care le-ar permite să guverneze încă cinci ani.

Votul a surprins numeroşi investitori, având în vedere că sondajele arătau că rezultatul scrutinului va fi foarte strâns.

Lira este în urcare cu 1,5%, la 1,5475 dolari pe unitate, după un maxim de 1,5523 dolari pe unitate atins în timpul tranzacţiilor. La jumătatea lunii aprilie, lira a coborât la 1,4575 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.

Moneda britanică a înregistrat vineri şi cea mai mare creştere în raport cu euro după începutul anului 2013. Astfel, euro a coborât cu peste 2%, la 72,36 pence pe unitate, după un minim de 72,19 pence, cel mai redus nivel după 30 aprilie şi cu mult sub maximul ultimelor trei luni, de 74,82 pence consemnat în ziua precedentă.

"Rezultatul surprinzător al alegerilor, în care Partidul Conservator ar putea obţine majoritatea, este bun pentru liră", a declarat Adam Myers, director pentru Europa în domeniul tranzacţiilor valutare la Credit Agricole.

Se menţin totuşi riscuri, fiind probabil ca guvernul conservator să organizeze un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, în următorii doi ani, în timp ce scoţienii ar putea exercita în curând presiuni pentru independenţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LIRA STERLINĂ,
CURS,
/actualitate/lira-sterlina-a-atins-cel-mai-ridicat-nivel-din-ultimele-doua-luni-fata-de-dolar-in-urma-alegerilor-14228682
14228682
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.