Libertatea presei nu înseamnă "libertate de a insulta", declară premierul turc

Autor: Ioana Bojan Postat la 15 ianuarie 2015 64 afişări

Premierul islamo-conservator turc Ahmet Davutoglu a denunţat joi publicarea unei caricaturi cu profetul Mahomed în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, apreciind că libertatea de exprimare nu înseamnă "libertate de a insulta".

"Publicarea acestei caricaturi este o provocare gravă (...), libertatea presei nu înseamnă libertate de a insulta", a declarat Davutoglu la Ankara, înainte de a pleca într-o vizită la Bruxelles.

"Nu putem accepta insultele aduse profetului", a insistat şeful Guvernului turc.

Pe prima pagină a primului său număr după atacul terorist care i-a decimat redacţia, Charlie Hebdo a publicat miercuri o caricatură cu profetul Mahomed, având lacrimi în ochi şi ţinând o pancartă pe care scria "Je suis Charlie", sloganul preluat de milioane de manifestanţi care au defilat în Franţa şi în străinătate pentru a condamna atacurile jihadiste soldate cu 17 morţi în trei zile la Paris.

Davutoglu a participat duminică, alături de preşedintele francez Francois Hollande şi de alţi aproximativ 50 de şefi de stat şi de Guvern, la mitingul de solidaritate de la Paris, în special pentru a apăra libertatea presei.

Ca şi cele pe care le-a publicat în trecut, caricatura cu Mahomed de pe prima pagină din Charlie Hebdo a provocat numeroase reacţii şi ameninţări din partea liderilor politici şi a autorităţilor religioase din toată lumea musulmană.

Cotidianul turc de opoziţie Cumhuriyet a publicat miercuri, după un ultim control nocturn al poliţiei, patru pagini din noul număr al săptămânalului francez. Traduse integral în turcă, aceste patru pagini, distribuite într-un fascicol inserat la mijlocul ziarului, reiau principalele caricaturi şi articole din săptămânalul francez, inclusiv prima pagină, pe care apare Mahomed.

Mai multe site-uri de Internet din Turcia au afişat această caricatură cu profetul Mahomed.

Un tribunal turc a ordonat ulterior blocarea tuturor site-urilor care afişează caricatura, calificând-o o "insultă pentru credincioşi".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TURCIA,
PRESĂ,
/actualitate/libertatea-presei-nu-inseamna-libertate-de-a-insulta-declara-premierul-turc-13766810
13766810
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.