Isărescu către analişti: Daţi-mi o mână de ajutor, lumea să nu se mai uite la curs, ci la dobânzi

Autor: Raluca Ghinea Postat la 27 noiembrie 2014 31 afişări

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a cerut joi analiştilor financiar-bancari "o mână de ajutor", de a transmite mesaje populaţiei şi firmelor să acorde atenţie mai mare dobânzilor bancare decât cursului valutar, întrucât acesta din urmă este stabil, aflându-se într-o "stare de normalitate".

"Daţi-mi o mână de ajutor să creăm o situaţie de normalitate, să nu se mai uite lumea la cursul de schimb, să se uite mai degrabă la dobândă. Hai să le transmitem românilor o stare de normalitate, asta e normal să se întâmple cu cursul, şi cu variaţii mai mari, nu-i nimic rău. Noi am încercat să spunem că nu ne uităm la curs dacă el se plimbă aşa, într-un interval de 3-4%, nu putem să insistăm, pentru că atunci plecam de la managed floating (fluctuaţie controlată a cursului - n.r.), ne ducem în altă direcţie, în alte politici de curs. Mulţumesc pentru ajutor, sunt sigur că m-aţi înţeles", s-a adresat guvernatorul analiştilor, la seminarul "Economia românească între macrostabilitate şi microtensiuni", organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) la Banca Naţională.

El a amintit că BNR nu a adoptat niciodată o politică de free floating, prin care să lase cursul să fluctueze liber.

"Cu toate că, să vă dau o ironie a istorie, când mi-am susţinut în perioada comunistă teza de doctorat, am pledat pentru free floating. Când am ajuns pe scaunul de guvernator, mi-a trecut, dar asta e altceva, face parte din istoria mea personală", a spus Isărescu.

El a reiterat ideea că BNR nu stabileşte cursul de schimb, ci calculează o medie între cursurile celor mai importante 10 bănci de pe piaţă, pe care o publică "din considerente statistice, vamale, chiar şi mediatice".

"Toată lumea spune cursul Băncii Naţionale, nu spune nimeni cursul mediu al pieţei valutare din România stabilit independent de Banca Naţională, calculat din considerente statistice de BNR, nu e un lucru minor", a punctat şeful BNR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CURS VALUTAR,
BNR,
/actualitate/isarescu-catre-analisti-dati-mi-o-mana-de-ajutor-lumea-sa-nu-se-mai-uite-la-curs-ci-la-dobanzi-13654868
13654868
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.