Kievul a cumpărat de la Gazprom gaze naturale în valoare de 378 de milioane de dolari

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 06 decembrie 2014 37 afişări

Grupul public ucrainean Naftogaz a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că a plătit gigantului rus Gazprom 378 de milioane de dolari în avans pentru livrarea a aproape un miliard de metri cubi de gaze naturale ruseşti, relatează AFP.

Gazprom a confirmat sâmbătă această plată prin purtătorul de cuvânt Seghei Kuprianov, potrivit agenţiei de presă ruseşti Tass.

Rusia a întrerupt în iunie livrările de gaze naturale către Ucraina, care refuza o creştere de preţ decisă de Gazprom. Conflictul le-a provocat europenilor temeri cu privire la o perturbare pe timpul iernii a aprovizionărilor lor, care tranzitează teritoriul fostei republici sovietice.

În urma mai multor runde de negocieri, Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană (UE) au ajuns în octombrie la o soluţie provizorie în acest contencios. Aceste acorduri vizează plata unor datorii ale Ucrainei şi modalităţi de plată a livrărilor până în martie 2015.

Ucraina a plătit Rusiei o parte a datoriei - în valoare de 3,1 miliarde de dolari - la începutul lui noiembrie, achitând o tranşă în valoare de 1,45 miliarde de dolari. A doua tranşă, în valoare de 1,65 de miliarde de dolari, urmează să fie achitată până la sfârşitului anului.

Ruşii evaluează totalul arieratelor Kievului la 5,3 miliarde de dolari, dar acceptă să recurgă la Curtea de Arbitraj pentru o sumă de aproximativ 2,2 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
GAZE NATURALE,
RUSIA
/actualitate/kievul-a-cumparat-de-la-gazprom-gaze-naturale-in-valoare-de-378-de-milioane-de-dolari-13705890
13705890
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.