Justiţia egipteană califică drept "teroristă" mişcarea palestiniană Hamas

Autor: Gaidau Ion Postat la 01 martie 2015 65 afişări

Un tribunal din Egipt a decis sâmbătă că Hamas este o organizaţie "teroristă", o decizie denunţată imediat de această mişcare palestiniană, relatează Los Angeles Times, în pagina electronică.

Cairo a acuzat în mod repetat mişcarea palestiniană Hamas, o aripă a Fraţilor Musulmani din Egipt, de tulburarea liniştii în Peninsula Sinai, care se învecinează cu Fâşia Gaza. Hamas, forţa politică dominantă în Fâşia Gaza, neagă orice legătură cu militanţii din Sinai, care au ucis sute de poliţişti şi militari egipteni în ultimii doi ani.

Într-un comunicat, Hamas a apreciat că hotărârea de sâmbătă este "şocantă şi periculoasă".

Este "o ruşine mare care va păta reputaţia Egiptului", se mai arată în comunicatul difuzat de mişcarea palestiniană.

Acelaşi tribunal egiptean care a pronunţat hotărârea de sâmbătă a desemnat deja aripa militară a mişcării palestiniene Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, în rândul organizaţiilor "teroriste".

Autorităţile de la Cairo au luat o serie de măsuri pentru a lupta atât împotriva opoziţiei, cât şi împotriva grupărilor jihadiste.

De la demiterea şi arestarea primului şef de stat ales în mod democratic în Egipt - islamistul Mohamed Morsi - pe 3 iulie 2013, poliţişti şi militari egipteni i-au reprimat implacabil şi sângeros pe susţinătorii acestuia, în timp ce majoritatea liderilor Fraţilor Musulmai au fost închişi.

De asemenea, Cairo a decis la sfârşitul lui octombrie să stabilească o zonă-tampon lungă de aproximativ zece kilometri şi lată de 500 de metri la graniţa cu Fâşia Gaza, după un atentat sinucigaş care a provocat moartea a 30 de militari în nordul Peninsulei Sinai, cel mai sângeros atac comis împotriva forţelor de securitate în ultimii ani.

Această zonă-tampon este una dintre măsurile adoptate de autorităţi în lupta vizând grupărilor jihadiste, care şi-au intensificat atentatele împotriva forţelor de ordine de când armata l-a destituit pe preşedintele islamist Morsi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EGIPT,
HAMAS,
TERORISM
/actualitate/justitia-egipteana-califica-drept-terorista-miscarea-palestiniana-hamas-13913413
13913413
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.