Israelul nu va mai achiziţiona aeronave americane de transport de tip V-22

Autor: Gaidau Ion Postat la 31 octombrie 2014 142 afişări

Israelul nu mai intenţionează să achiziţioneze aeronave americane de transport de tip V-22, un hibrid între avion şi elicopter, a anunţat joi cotidianul Israel Hayom, care avertizează în privinţa unor noi tensiuni în relaţiile dintre Israel şi Statele Unite.

Decizia ministrului israelian al Apărării Moshe Yaalon contravine aşteptărilor armatei israeliene, notează cotidianul gratuit, cunoscut pentru abordarea unor poziţii apropiate premierului Benjamin Netanyahu.

Potrivit publicaţiei, această decizie este legată de constrângeri bugetare, de lecţiile trase din cele 50 de zile de război din această vară în Fâşia Gaza şi de acordul încheiat recent cu Washingtonul pentru o nouă comandă costisitoare de avioane de luptă americane F-35.

Israelul intenţiona să achiziţioneze şase V-22, potrivit Israel Hayom, fapt ce ar fi făcut din această ţară singura, în afară de Statele Unite, care să poată mobiliza astfel de aparate.

Însă, după războiul din Fâşia Gaza, soldat cu aproape 2.200 de morţi de partea palestiniană şi peste 70 de cea israeliană, Yaalon a decis să pună accentul pe construcţia de blindate şi sporirea stocului de muniţii de precizie, potrivit cotidianului.

"Unii se tem că, într-un moment în care relaţiile israeliano-americane sunt deja tensionate, decizia (lui Yaalon) ar putea să scoată din fire administraţia americană", afirmă Israel Hayom pe site-ul său de Internet.

"Yaalon va trebui să convingă Statele Unite că decizia a fost luată în mod obiectiv şi doar în baza intereselor naţionale", continuă publicaţia.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Israel, aflate în dificultate de mai multe luni, au devenit şi mai tensionate în cursul acestei săptămâni din cauza unor afirmaţii ale unui oficial din cadrul administraţiei americane făcute într-un articol al publicaţiei The Atlantic axat pe relaţiile dificile dintre Barack Obama şi Benjamin Netanyahu.

În articol, oficialul american afirma, sub acoperirea anonimatului, că, "în ceea ce îl priveşte pe Bibi, este un laş", adăugând că "singurul lucru de care este el interesat este să îşi asigure supravieţuirea politică".

Casa Albă a luat distanţă de aceste declaraţii, "scandaloase şi inacceptabile", potrivit secretarului de Stat John Kerry.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ISRAEL,
SUA,
APĂRARE
/actualitate/israelul-nu-va-mai-achizitiona-aeronave-americane-de-transport-de-tip-v-22-13481437
13481437
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.