Iohannis şi confuzia apărută: Cine a decis, de fapt, prelungirea stării de alertă?

Autor: Mihaela Gidei Postat la 10 iunie 2020 357 afişări

Iohannis şi confuzia apărută: Cine a decis, de fapt, prelungirea stării de alertă?

Declaraţia lui Klaus Iohannis prin care a anunţat prelungirea stării de alertă poate fi o nouă mişcare electorală. Legea stării de alertă arată că măsura este instituită prin hotărâre de Guvern. Dacă decizia prelungirii aparţine lui Klaus Iohannis, legea a fost încălcată.

Iohannis a anunţat marţi că relaxează restricţiile, dar prelungeşte starea de alertă.

Declaraţia preşedintelui poate fi o „întâmplare electorală”? – se întreabă retoric avocatul Codrin Ţarălungă.

Potrivit Legii nr. 55/2020, starea de alertă este o măsură care se instituie prin Hotărâre de Guvern pe baza propunerii ministrului de Interne.

„Aşadar, este o măsură care se instituie de către Executivul statului, una de oportunitate ca răspuns la o situaţie specială. În aceste condiţii, apariţia publică a instituţiei prezidenţiale care anunţă prelungirea acestei măsuri transformă cea mai înaltă instituţie a statului român într-un comunicator al Guvernului”, atrage atenţia avocatul Codrin Ţarălungă.

Toată situaţia naşte o confuzie: cine a luat, de fapt, această măsură? Dacă aparţine Guvernului, înseamnă că instituţia prezidenţială şi-a „pervertit” rolul de mediator al puterilor într-un stat de drept.

„Dacă aparţine Preşedintelui României este încălcată legea, întrucât instituţia prezidenţială a reglementat într-o materie în care nu avea de ce să o facă. Oricum ar fi, starea de “alertă” a populaţiei ar trebui să fie maximă”, mai precizează avocatul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alertă,
confuzie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.