Ioan Rus: Ghiţă s-a născut încercând a construi capitalismul, Iliescu încercând a construi comunismul

Autor: Dana Pasca, Vasile Magradean Postat la 26 ianuarie 2015 76 afişări

Vicepreşedintele PSD Ioan Rus a spus într-un interviu acordat MEDIAFAX că deputatul Sebastian Ghiţă s-a născut "încercând a construi capitalismul", în timp ce Ion Iliescu s-a născut "încercând a construi comunismul", opiniile divergente dintre cei doi fiind date de diferenţa de vârstă şi experienţă.

Ioan Rus a comentat criticile lui Ion Iliescu la adresa lui Sebastian Ghiţă, susţinând că acestea sunt normale şi fireşti.

"Între Ion Iliescu şi Sebastian Ghiţă diferenţa de vârstă şi experienţă este de aproape o jumătate de secol. E foarte complicat, ei aparţinând unor generaţii atât de diferite, cu educaţii atât de diferite, cu experienţă atât de diferită. Ghiţă s-a născut încercând a construi capitalismul, Iliescu încercând a construi comunismul. Sunt absolut normale astfel de poziţii. E normal ca Ion Iliescu să gândească în aceşti termeni, şi e normal ca şi Ghiţă să gândească tot în aceşti termeni. Soluţia la problemă nu este a lui Ghiţă şi nici a lui Ion Iliescu, este undeva în linia mediană. Dezbaterea şi poziţiile publice nu trebuie să genereze războaie de îndată. Nu văd niciun fel de problemă în faptul că există în spaţiul public astfel de poziţii, e normal, e firesc, asta fiind printre puţinele variante care duc la progres în societate", a spus Rus.

În ceea ce priveşte intenţia lui Ghiţă de a construi un nou partid, Ioan Rus crede că, spre deosebire de Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, viitoarea formaţiune a acestuia nu îşi propune să rupă din PSD, ci să fie una cu oameni noi.

"Ghiţă este altceva, aparţine unei alte generaţii şi unei alte educaţii. El vine cu o complet altă experienţă şi îşi propune să formeze un partid de stânga fără să apeleze la vechiul PSD. Cine ştie, poate că, în acest moment, în societatea românească este nevoie de un altfel de partid de stânga, poate da, poate nu. Nu am vorbit cu vreun sociolog, cu Vasile Dâncu, dacă există studii care cer aşa ceva pe piaţa politică românească în acest moment. Dar este complet alt caz Sebastian Ghiţă decât Geoană şi ceilalţi", a spus Rus.

Potrivit acestuia, Sebastian Ghiţă se referă "la o altă construcţie, cu oameni noi", iar viitorul va demonstra dacă este nevoie de aşa ceva sau nu.

"Este o încercare care nu trebuie privită nici cu ură, nici cu patimă, nici cu dispreţ. E o încercare, poate da, poate ba, dar până la urmă generaţia din care provine Ghiţă îi permite să încerce aşa ceva. Nu consider că este un lucru care să ne sperie. Poate să fie complementar actualului PSD, nu cred că este ceva care să vină opozant la acest lucru. Complementaritatea poate că e o soluţie", a conchis Ioan Rus.

Interviul integral cu Ioan Rus va fi difuzat la ora 10.00.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUS,
GHIŢĂ,
ILIESCU
/actualitate/ioan-rus-ghita-s-a-nascut-incercand-a-construi-capitalismul-iliescu-incercand-a-construi-comunismul-13785608
13785608
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.