Întrebarea care nu lasă Occidentul să închidă un ochi: Mai poate câştiga Rusia războiul contra Ucrainei? Radiografia unui conflict cu mize imense intrat în şah

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 15 iulie 2022 27 afişări

Întrebarea care nu lasă Occidentul să închidă un ochi: Mai poate câştiga Rusia războiul contra Ucrainei? Radiografia unui conflict cu mize imense intrat în şah

Conflictul ruso-ucrainean se apropie de intrarea în a 5 a lună de desfăşurare şi încă „nu au început luptele serioase”, spunea Vladimir Putin după ce trupele sale au caputrat ultimul oraş din estul Luganskului, scrie Finacial Times.

Capturarea Lysychanskului este o reuşită importantă pentru liderul de la Kremlin şi un pas semnificativ ăn capturarea întregii regiuni ucrainene a Donbasului. Totodată, reuşita militară a ridicat moralul trupelor ruseşti de la pământ, după luni de lupte fără rezultate majore. În timp ce unele dintre forţele Moscovei au fost recompensate cu o perioadă de odihnă, altele au primit ordin pentru organizarea şi începerea unei noi ofensive.

Kremlinul a avut nevoie de trei luni pentru a ocupa o cincime din teritoriul provinciei Lugansk, după ce în aprilie a început o nouă strategie ce presupunea concentrarea forţelor în estul ţării. Strategia iniţială presupune încercuirea şi capturarea forţelor ucrainene pentru acapararea Donbasului, însă eşecul acesteia a produs întârzieri, pierderi şi o schimbare a tacticii de război ruseşti.

Forţele ruseşti au desfăşurat un bombardament necruţător, utilizând de-alungul războiului aproximativ 50.000 de obuze pe zi, distrugând forţele ucrainene şi obligându-le să se retragă. Kievul a pierdut undeva între 100 şi 200 de soldaţi pe zi, inclusiv profesionişti, ceea ce a însemnat o lovitură puternică pentru moralul armatei.

Războiul intră în  într-o fază critică de luptă până la epuizare. Tacticienii sunt de părere că maşinăria de război rusească ar putea avansa periculos şi chiar ar putea să obţină controlul deplin al Donbasului, din care controlează trei sferturi.

După cucerirea completă a Donbasului, Putin ar putea fi liber să-şi declare victoria şi să propună o pace sub condiţiile Moscovei. În acest scenariu Kievul ar putea fi forţat să încheie un acord nefavorabil, împins fiind din spate de Occident peste umerii căruia presiunea crizei energetice apasă din ce în ce mai greu.

În ultimele săptămâni, Ucraina a chiziţionat rachete cu rază lungă de acţiuni din SUA, cu care loveşte liniile de aprovizionare şi artieria rusească. Modul în care Kievul va folosi acest echipament ar putea decide soarta acestui război.

În ciuda progresului lent şi a pierderilor încasate, Rusia ar putea miza pe superioritatea artileriei sale – generalii ucraineni spun că este vorba de un raport de 10 tunuri ruseşti pentru 1 soldat ucrainean – ca sa câştige Kievul.

Ucraina se confruntă de asemena şi cu alte probleme pe lângă focul artilerie ruseşti. Ţara duce lipsă de infanterie calificată şi vehicule blindate pentru ofensivă, dar şi de echipamentul necesar pentru a detecta şi elimina instrumentele de război electronic pe care le foloseşte Rusia.

Pe plan militar, în ciuda celei mai recente reuşite ale armatei ruse, războiul este blocat în şah. Niciuna dintre cele două forţe nu au obţinut în ultimele luni victorii semnificative pentru finalizarea conflictului.

Cel mai mai puternică poziţie în care se află Rusia nu are legătură cu câmpul de război. Blocada instituită în Marea Neagră strangulează economia ucraineană şi loveşte de asemenea şi în economia globală, aruncând preţurile alimentelor în aer şi punând presiune pe liderii lumii.

Mai mult, Ucraina se confruntă cu un dezastru economic pe fondul războiului şi cu pierderea unor fluxuri importante de venit. Banca Centrală a Ucrainei a folosit aproape 10% din rezervele sale valutare doar în iunie.

Pe lângă dezastrul provocat în Ucraina, Putin alimentează o criză energetică acută în Europa, ameninţând cu oprirea completă a robinetulu de gaz rusesc. Această decizie s-ar solda cu închiderea unor industrii importante care sunt totodată mari consumatoare de gaz rusesc. Închiderea industriei, mai ales în ţări precum Germania, ar putea provoca un cataclism economic.

Kremlinul joacă în acest război pe cărţile crizei de gaz şi inflaţiei care a atins niveluri record. În acest fel el vrea să pună presiune pe liderii occidentali pentru a forţa Kievul să încheie o pace favorabilă Moscovei.

Totuşi, specialiştii sunt de părere că Putin subestimează hotărârea Vestului, aşa cum a făcut la începutul invaziei, când a presupus că  ţările occidentale nu se vor aduna în jurul Ucrainei.

Finalul războiului rămâne încă imprevizibl, deşi s-ar părea la o primă privire că Rusia ar putea câştiga acest conflict. Cea mai mare problemă a Occidentului rămâne felul în care Rusia se joacă cu preţurile, inflaţia şi energia de care Europa are nevoie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
razboi,
ucraina,
rusia,
conflict,
castigare,
inchidere,
intrare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.