O întrebare de 370 de miliarde de euro: Va fi suficientă uriaşa sumă pusă pe masă de guvernele Europei pentru a-şi salva cetăţenii din faţa exploziei preţurilor pentru energie sau Vladimir Putin a reuşit deja să îngenuncheze continentul?

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 06 septembrie 2022 261 afişări

O întrebare de 370 de miliarde de euro: Va fi suficientă uriaşa sumă pusă pe masă de guvernele Europei pentru a-şi salva cetăţenii din faţa exploziei preţurilor pentru energie sau Vladimir Putin a reuşit deja să îngenuncheze continentul?

Gospodăriile europene vor beneficia în această iarnă de ajutoare guvernamentale care se ridică la cel puţin 375 de miliarde de euro, pentru a face faţă preţurilor pentru energie. Cu toate acestea, banii s-ar putea să nu fie suficienţi, scrie Bloomberg.

Soluţiile găsite până acum de liderii europeni s-ar putea dovedi doar variante temporare, pentru că pe fondul închiderii robinetului de gaz rusesc şi a dificultăţilor cu care Europa se confruntă în privinţa accesării unor variante alternative, preţurile vor continua să spargă maxime istorice.

În luna august, la nivel european, preţul pentru electricitate a fost cu 67% mai mare decât în 2021, iar cel pentru gaze a fost cu 114% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.

„Dacă nu poţi să controlezi preţul, tot ce îţi mai rămâne de făcut e să începi să arunci cu bani în stânga şi în dreapta. Singurul lucru pe care consumatorii îl pot face în această situaţie e să încerce să economisească energie” a declarat Philip Lewis, CEO-ul VaasaETT, companie care se ocupă cu consultanţa în domeniul energiei.

Factura totală toală pe care o vor avea de achitat guvernele europene se apropie de 379 miliarde de euro. Însă în funcţie de evoluţia crizei suma ar putea creşte.

În cazul Marii Britanii, oamenii ar putea avea de achitat preţuri triple faţă de iarna trecută. Guvernul promite un ajutor de 400 de lire sterline pentru fiecare britanic şi pregăteşte şi o schemă de ajutor pentru cei mai săraci dintre consumatori.

Germania se află într-o poziţie foarte sensibilă, ea fiind în centrul crizei energetice, cu o depdenţă severă de gazele ruseşti. Facturile la energie au crescut în august cu 185% faţă de 2021, iar guvernul german a promis un ajutor de 95 de miliarde de euro, şi o serie de măsuri printre care se numără ajutoare financiare pentru familii, vârstnici şi şomeri.

În Franţa, guvernul îngheaţă preţurile la energie pentru locuinţele care se încălzesc cu electricitate mai mult decât o fac cu gaz. Mai mult, preţul pentru energie electrică pentru gospodării a fost plafonat la începutul războiului. Astfel, preţul anual pentru energie electrică nu poate creşte cu mai mult de 4% pe an.

În Italia, o gospodărie obişnuită se confruntă cu o explozie de 91% a preţului pentru electricitate şi 71% pentru gaze, comparativ cu 2021. Furnizorii de energie nu au nicio limită pentru facturile emise. Guvernul Draghi a impus însă o interdicţie privind modificarea condiţiilor contractuale pentru anumiţi clienţi.

Iniţial, guvernele europene pregătiseră un pachet de ajutor estimat la 280 de miliarde de euro, însă după închidere oficială a Nord Stream, criza energetică s-a acutizat.

Până la invazia Ucrainei, Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze pentru Europa, acoperind practic 40% din cererea de energie. Volumul este atât de mare încât este aproape imposibil de acoperit într-un interval scurt.

„Ce experimentăm acum este o furtună perfectă, pentru că avem atâtea crize care se suprapun. Vorbesc aici despre invazia Ucrainei, criza energetică, problema alimentelor la nivel global şi inflaţia”, a declarat Olaf Scholz.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
guvern,
miliarde,
preturi,
explozie,
fata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.