INTERVIU: Simona Pârvu, director INSP: Este posibil să crească numărul infecţiilor după 15 mai

Autor: Eugenia Foarfecă Postat la 10 mai 2020 430 afişări

INTERVIU: Simona Pârvu, director INSP: Este posibil să crească numărul infecţiilor după 15 mai

Directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), dr. Simona Pârvu, a afirmat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că numărul infecţiilor ar putea creşte odată cu relaxarea restricţiilor, motiv pentru care „important este să limităm cât mai mult numărul de cazuri”.

În cadrul interviului, medicul a mai afirmat că România s-ar putea întoarce la starea de urgenţă, în funcţie de numărul de infecţii şi de formele grave ale bolii care vor fi înregistrate în perioada următoare. Însă, o decizie în acest sens o poate lua doar Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Redăm integral interviul acordat Agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: În ce condiţii se poate declara iar starea de urgenţă?

Dr. Simona Pârvu: Declararea stării de urgenţă presupune analiza mai multor factori, numărul de cazuri din unităţile sanitare, numărul de infecţii care au apărut, formele, numărul de infecţii de forme grave sau formele uşoare. Dar acest lucru face obiectul discuţiilor tehnico – ştiinţifice de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne

Rep.: Consideraţi că va creşte numărul îmbolnăvirilor după 15 mai?

Dr. Simona Pârvu: Numărul de îmbolnăviri este posibil să crească, important este să limităm cât mai mult numărul de cazuri. Evaluarea situaţiilor care vor fi după 15 mai se va realiza săptămânal astfel încât să putem să decidem ce măsuri vor fi luate în continure, dacă se vor deschide alte activităţi sau dacă se vor închide unele dintre ele

Rep.: Ce se întâmplă cu setul de recomandări pe care l-aţi dat în cazul în care România revine la starea de urgenţă?

Dr. Simona Pârvu: În cazul în care România se întoarce la starea de urgenţă, revenim la ceea ce s-a întâmplat până acum, în fapt, nu este nevoie de un set de recomandări, situaţia de urgenţă reprezentând, aşa cum am văzut, interzicerea derulării anumitor activităţi sau limitarea acestora

Rep.: Ce se va întâmpla cu recomandările de sănătate publică date ieri de INSP?

Dr. Simona Pârvu: Aceste recomandări vor fi preluate de entităţile cu responsabilităţi de reglementare, în vederea elaborării unor norme legale, a unor acte normative care să impună aplicarea acestor măsuri furnizorilor de servicii, instituţiilor şi operatorilor economici. Ministerele vor fundamenta în baza documentelor pe care noi le elaborăm actele normative, normele care vor fi puse în aplicare de operatorii care vor oferi serviciile respective

Rep.: Cine poate face în continuare propuneri de recomandări în afară de cele date de INSP?

Dr. Simona Pârvu: Propuneri de recomandări pot face asociaţiile profesionale, Colegiul Medicilor, Colegiul Dentiştilor, asociaţii de elevi sau de profesori. Este primul set de recomandări pe care l-am dat, dar vom publica şi alte recomandări, pentru alte domenii, precum muzee, biblioteci, restaurante. Aceste recomandări au fost elaborate de cadre medicale din domeniul epidemiologiei, igienei, sănătăţii publice sunt parte din responsabilitatea Institutului de a elabora documente de natură tehnică, ştiinţifică ce stau la baza emiterii actelor normative.

Rep.: Care este raţionamentul după care aţi mers atunci când aţi recomandat ca elevii care locuiesc cu persoane de peste 65 de ani să nu participe la ore?

Dr. Simona Pârvu: Raţionamentul este acela de a limita cât mai mult posibilitatea de infectare a persoanelor din grupele de risc, cu vârsta de peste 65 de ani, având în vedere că formele de boală pe care le manifestă sunt forme grave, putând duce la deces.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
insp,
pârvu,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.