Inteligenţa artificială cucereşte iPhone-urile: Apple a bătut palma cu OpenAI pentru a integra ChatGPT în iPhone-uri şi toate device-urile sale. Cum va funcţiona

Autor: Ştefan Stan Postat la 11 iunie 2024 46 afişări

Inteligenţa artificială cucereşte iPhone-urile: Apple a bătut palma cu OpenAI pentru a integra ChatGPT în iPhone-uri şi toate device-urile sale. Cum va funcţiona

Apple a declarat luni că a încheiat un parteneriat cu OpenAI pentru a integra ChatGPT în dispozitivele sale, prezentând un nou sistem „Apple Intelligence”, ceea ce directorul general Tim Cook a numit „următorul pas important” al producătorului iPhone.

Cook şi echipa sa au prezentat luni, în cadrul conferinţei anuale a dezvoltatorilor companiei, actualizările ecosistemului software al Apple care urmează să fie aduse în acest an şi care vizează să valorifice puterea inteligenţei artificiale pentru a oferi un asistent vocal Siri mai inteligent şi funcţii mai personalizate pe dispozitivele sale, pentru a spori productivitatea şi pentru a beneficia de o inteligenţă informatică mai avansată.

Conferinţa mondială a dezvoltatorilor din acest an a fost urmărită cu o atenţie deosebită, investitorii aşteptând să vadă cum va poziţiona Cook Apple pentru a profita de inteligenţa artificială generativă, pe fondul îngrijorărilor că rămâne în urma concurenţilor săi din Big Tech.

Giganţii din domeniul tehnologiei, inclusiv Alphabet, Microsoft, Amazon şi Meta, se întrec în dezvoltarea de noi produse care să valorifice AI, concurând în acelaşi timp cu - sau, în unele cazuri, încheind parteneriate cu - start-up-uri axate pe această tehnologie, cum ar fi OpenAI. Microsoft a investit miliarde de dolari în OpenAI.

Parteneriatul OpenAI va alimenta funcţiile de inteligenţă artificială generativă proprietare ale Apple, pe care aceasta le-a numit „Apple Intelligence”. Cook l-a descris ca fiind un „nou sistem de inteligenţă personală” bazat pe modelele de inteligenţă artificială generativă proprii Apple şi personalizat în funcţie de utilizator.

Apple a subliniat că abordarea sa în materie de inteligenţă artificială va fi axată pe protejarea confidenţialităţii utilizatorilor, cu modele care vor rula local pe dispozitive şi pe serverele sale de cloud şi vor fi alimentate de cipurile sale. Abordarea - antrenarea funcţiilor de inteligenţă artificială pe datele personale ale unui utilizator fără ca acestea să părăsească dispozitivul - este „inteligenţa artificială aşa cum numai Apple o poate oferi”, a declarat Cook.

„Este conştient de datele dvs. personale fără a colecta datele dvs. personale”, a declarat Craig Federighi, vicepreşedinte senior al Apple pentru inginerie software.

Asistentul vocal Siri de la Apple primeşte o transformare cu ajutorul modelelor de inteligenţă artificială generativă ale companiei. Apple a promis o experienţă interactivă mai naturală, cu o înţelegere mai bogată a limbajului.

Siri va putea adresa întrebări ChatGPT, exploatând puterea modelelor OpenAI - deşi va cere permisiunea utilizatorului înainte de a comunica cu acesta. Utilizatorii Apple nu vor avea nevoie de un abonament pentru a avea acces la această funcţie. Acest lucru va permite o „integrare perfectă”, asigurând în acelaşi timp că „aveţi controlul asupra momentului în care ChatGPT este utilizat”, a declarat Federighi.

Siri va putea, de asemenea, să efectueze acţiuni mai detaliate în aplicaţiile native ale Apple, noile instrumente pentru dezvoltatori permiţând dezvoltatorilor terţi să exploateze aceste funcţii.

Echipa executivă a Apple a prezentat şi alte funcţii de inteligenţă artificială generativă care vor fi disponibile pe iOS 18, cea mai recentă versiune a sistemului de operare pentru iPhone, precum şi pe iPad şi Mac în cursul acestui an, inclusiv generarea de imagini şi emoji personalizate.

„Apple Intelligence ar trebui să ajute la liniştirea investitorilor nervoşi şi să îi liniştească pe aceştia că Apple ţine pasul cu rivalii săi”, a declarat analistul Leo Gebbie de la CCS Insight. „Parteneriatul cu ChatGPT este o evoluţie majoră care întăreşte ofertele de inteligenţă artificială ale Apple, iar noile caracteristici, precum un Siri îmbunătăţit semnificativ, vor fi binevenite pentru utilizatori.”

Însă directorul executiv al Tesla şi proprietarul X, Elon Musk, a tras rapid un semnal de alarmă cu privire la acest parteneriat, avertizând că va interzice dispozitivele Apple în companiile sale „dacă Apple se integrează cu OpenAI la nivel de [sistem de operare]”, ceea ce, potrivit acestuia, ar reprezenta „o încălcare inacceptabilă a securităţii”.

Musk are o istorie zbuciumată cu directorul executiv al OpenAI, Sam Altman. Acesta a fost unul dintre fondatorii OpenAI înainte de a părăsi compania în 2018. El a dat în judecată OpenAI, acuzând-o că şi-a abandonat misiunea iniţială de a aduce beneficii umanităţii. Musk, care are propriul său start-up de inteligenţă artificială xAI, este, de asemenea, un critic ocazional al Apple, care a retras finanţarea publicitară de la X la sfârşitul anului trecut, după ce Musk a aprobat o postare antisemită.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
apple,
inteligenta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.