INS: Managerii de companii prognozează creşterea preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ în următoarele trei luni, în paralel cu creşterea activităţii în construcţii

Autor: Cristina Bellu Postat la 28 martie 2024 25 afişări

INS: Managerii de companii prognozează creşterea preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ în următoarele trei luni, în paralel cu creşterea activităţii în construcţii

Managerii estimează pentru perioada martie-mai 2024 creşterea activităţii în construcţii, în paralel cu creşterea preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ, arată datele anchetei conjuncturale din luna martie, transmise joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte numărul salariaţilor, INS preconizează relativă stabilitate a numărului acestora în industria prelucrătoare, construcţii şi în servicii.

Pe segmente, la nivelul industriei prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural plus 9%), în timp ce la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0%.

La preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 17%).

“Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, precizează INS.

Estimările managerilor din luna martie mai arată că în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere a volumului producţiei (sold conjunctural plus 19%) şi relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 5%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural plus 32 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural plus 13%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural plus 12%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 18%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural plus26%).

Conform estimărilor din luna martie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 8%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural plus 13%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ins,
manageri,
industrie,
preturi,
activitate,
comert,
prognoza

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.