Se înrăutăţeşte situaţia din finanţele publice: veniturile frânează din nou şi guvernul sacrifică investiţiile. Guvernele Ciolacu şi Ciucă au cheltuit 482 mld. lei în primele 10 luni din 2023 şi au încasat 419 mld. lei. Deficitul bugetar, 63 mld. lei

Autor: Răzvan Botea Postat la 28 noiembrie 2023 42 afişări

Se înrăutăţeşte situaţia din finanţele publice: veniturile frânează din nou şi guvernul sacrifică investiţiile. Guvernele Ciolacu şi Ciucă au cheltuit 482 mld. lei în primele 10 luni din 2023 şi au încasat 419 mld. lei. Deficitul bugetar, 63 mld. lei

Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 10,6% în primele 10 luni din an şi au fost de 419 mld. lei, conform execuţiei bugetare publicate de Ministerul Finanţelor. Cheltuielile au fost, în acelaşi timp, de 482 mld. lei, o creştere de 13,1%. Astfel, deficitul bugetar a ajuns la 63 mld. lei în primele 10 luni din an (4% din PIB), cu 16 mld. lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Dinamica veniturilor a fost susţinută în principal de evoluţia încasărilor din impozitul pe salarii şi venit, contribuţii de asigurări, fonduri europene şi impozitul pe profit. Încasările din TVA au consemnat o dinamică pozitivă mai temperată, explicată atât de decelerarea bazei macroeconomice relevante, cât şi de un nivel mai ridicat al restituirilor de TVA”, scriu reprezentanţii Finanţelor.

Cheltuielile cu investiţiile de la bugetul de stat au frânat puternic în octombrie. Dacă la 9 luni din an cheltuielile de capital creşteau cu 22,3%, la 10 luni din an creşterea a fost de numai 17,9%, semn că guvernul a pus frână puternică la propriile cheltuieli cu investiţiile în octombrie. În schimb, cheltuielile de personal şi cele cu dobânzile au accelerat.

Cum arată veniturile statului:

  • Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 33,30 mld lei, consemnând o creştere de 21,2% (an/an), determinată de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (51,1%)  şi impozitul pe veniturile din pensii (42,0% ), încasările aferente declaraţiei unice consemnând, de asemenea, o dinamică pozitivă, de 11,4%. Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 10,8%, sub evoluţia fondului de salarii din economie (15,3% ), dinamica acestei categorii de încasări fiind influenţată de extinderea în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii, de noile măsuri fiscale privind modificarea deducerilor personale
  • Contribuţiile de asigurări au înregistrat 130,34 mld lei, în creştere cu 12,9% (an/an). Ca şi în cazul impozitului pe salarii, dinamica acestora s-a situat sub evoluţia fondului de salarii din economie, ca efect al extinderii în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii,
  • Încasările din impozitul pe profit au însumat 27,49 mld lei, consemnând o creştere de 10,6% (an/an), susţinută de avansul încasărilor din impozitul pe profit de la agenţii economici (12,8%) şi de la băncile comerciale (12,05%), atenuant însă de redirecţionarea din impozitul pe profit a sumei de -0,6 miliarde lei pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private
  • Încasările nete din TVA  au înregistrat 84,79 mld lei, în creştere cu 10,1% (an/an). Comparativ cu dinamica înregistrată anul trecut, în primele zece luni a.c. se remarcă o evoluţie mai temperată a acestei categorii de venituri, explicată atât de decelerarea bazei macroeconomice relevante (şi pe fondul unui efect de bază ridicat aferent anului anterior), cât şi de majorarea restituirilor de TVA cu 6,5%, faţă de nivelul rambursat în aceeaşi perioadă a anului trecut (24,8 mld. lei în ian-sept 2023, comparativ cu 23,3 mld lei în ian-sept 2022).
  • Veniturile din accize au însumat 30,45 mld lei, consemnând o creştere de 2,8% faţă de nivelul de anul trecut. În structură, încasările din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat un avans de 7,1% (influenţată şi de creşterea accizei la ţigarete de la 1 aprilie 2023), în timp ce dinamica anuală a încasărilor din accizele pentru produsele energetice se menţine în teritoriul negativ (-1,1%), pe fondul scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor.
  • Veniturile nefiscale au însumat 37,35 mld lei, consemnând un avans de 3,9% (an/an), susţinut de încasările din dividende şi sumele din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Cum arată cheltuielile:

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 481,66 mld lei au crescut în termeni nominali cu 13,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

  • Cheltuielile de personal au însumat 108,05 mld lei, în creştere cu 10,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 6,8% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
  • Cheltuielile cu bunuri şi servicii  au fost 62,48 mld lei, în creştere cu 12,1% comparativ  cu aceeaşi perioadă a anului precedent. O creştere se reflectă la bugetele locale, respectiv 13,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de 15,5% pentru decontarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală şi a medicamentelor utilizate în programele naţionale de sănătate.
  • Cheltuielile cu dobânzile au fost de 28,13 mld lei, cu 3,72 mld lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv 15,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
  • Cheltuielile cu asistenţa socială au fost de 161,52 mld lei în creştere cu 10,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Evoluţia cheltuielilor cu asistenţa socială a fost influenţată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2023, a punctului de pensie cu 12,5%
  • Cheltuielile cu subvenţiile au fost de 15,38 mld lei, în principal, această sumă reprezintă subvenţii pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum şi
  • pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale al consumatorilor noncasnici (5,76 mld lei) care reprezintă 37,46% din total subvenţii.
  • Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în valoare de 63,99 mld lei, în creştere cu 34,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent când au fost în valoare de 47,56 mld lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.