Inflaţia din Turcia atinge maximul ultimilor 20 de ani, plus 54% în februarie. În ultimul an, lira turcească şi-a pierdut 47% din valoare

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 03 martie 2022 63 afişări

Inflaţia din Turcia atinge maximul ultimilor 20 de ani, plus 54% în februarie. În ultimul an, lira turcească şi-a pierdut 47% din valoare

Inflaţia din Republica Turcia a ajuns la maximul ultimilor 20 de ani, mai exact 54,44% în februarie, peste estimările analiştilor, pe măsură ce lira turcească a continuat să sufere ca urmare a preţurilor ridicate la energie, relatează CNBC.

Preţurile bunurilor de consum s-au majorat cu 4,81% în luna precedentă, spune Institutul Turc de Statistică. Indicele preţurilor de producţie au crescut cu 7,2% în luna precedentă, atingând o creştere anuală de 105%.

Nivelul record de importuri de energie din ianuarie a accentuat şi mai mult deficitul comercial al Turciei, iar preţurile materiilor prime continuă să crească pe fondul temerilor privind lanţurile de aprovizionare şi conflictul armat ruso-ucrainean. De la începutul anului, preţul unui baril de petrol Brent Crude a urcat cu 53%.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a prioritizat creditele şi exporturile, pledând în mod constant împotriva majorării ratelor dobânzilor, în pofida tuturor fundamentelor economice. Erdogan susţine că o rată de referinţă mai mare va înrăutăţi trendul inflaţionist. Din septembrie, banca centrală din Turcia a redus ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază la 14%.

Lira turcească a pierdut aproximativ 47% din valoare în ultimul an, fenomen ce a lovit puternic buzunarele cetăţenilor turci, în contextul în care valoarea salariilor s-a redus şi costurile de trai au crescut dramatic. Mai mult, evoluţia preţurilor privind electricitatea şi gazele naturale a afectat atât businessurile, cât şi consumatorii.

În ianuarie, inflaţia a ajuns la 48,7% şi, la mijlocul lunii februarie, Erdogan a promis să „spargă lanţurile ratelor dobânzilor” şi să aducă inflaţia la o singură cifră. Preşedintele de la Ankara a pus problemele monedei naţionale în spatele „instrumentelor financiare străine”.

Indicele BIST al bursei din Istanbul s-a apreciat cu 5% anul acesta şi cu 32% în ultimele 12 luni. De altfel, acţiunile turceşti au fost unul dintre performerii pieţelor emergente din Europa în luna ianuarie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
inflatie,
maxim,
pierdere,
valoare,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.