„În vreme ce alte oraşe din lume îmbraţişează mersul pe jos, noul primar al Bucureştiului dă vina pe evenimentele în aer liber, pentru aglomeraţia din trafic"

Autor: Georgiana Călin Postat la 06 august 2016 742 afişări

„În vreme ce alte oraşe din lume îmbraţişează mersul pe jos, noul primar al Bucureştiului dă vina pe evenimentele în aer liber, pentru aglomeraţia din trafic"

„În vreme ce alte oraşe din lume îmbraţişează mersul pe jos, noul primar din Bucureşti dă vina pe evenimentele în aer liber, cum ar fi Via Sport, pentru aglomeraţia din trafic. Face Capitala României un pas înapoi?” este critica adusă Gabrielei Firea de către jurnaliştii de la cotidianul britanic The Guradian, articol devenit viral pe mediile sociale din România.

Cu câteva zile înainte de organizarea evenimentului Via Sport, care a avut loc în ultimele şapte veri pe Kiseleff, una dintre străzile cele mai aglomerate din centrul Bucureştiului, organizatorii evenimentului au primit o scrisoare spunând că în următoarele patru luni Via Sport nu se mai aprobă desfăşurarea evenimentului. Această înştiinţare la câteva zile după ce Gabriela Firea a făcut unele comentarii referitoare la traficul aglomerat din Capitală, pe care iubitorii de astfel de evenimente culturale l-au considerat ameninţător: „Doar în acest weekend, traficul din Capitală a fost blocat şi nu pentru că au existat prea multe maşini, ci pentru că există prea multe evenimente stradale aprobate în centrul Bucureştiului, fie culturale, fie de divertisment sau dedicate sportului, iar acest lucru nu se întâmplă în nicio altă capitală europeană”.

În acest context, jurnalista de la The Guardian a discutat Alex Zamfir, unul dintre co-fondatorii Via Sport, care a declarat că  „Motivul pentru care facem acest lucru în stradă în timpul verii şi în week-end este de a încuraja oamenii să îşi lase maşinile, să ia bicicleta şi să se plimbe cu copiii lor, să joace jocuri şi să se distreze”. În timpul evenimentului, o porţiune de 750 de metri de autostradî este închisă pentru vehicule de vineri, ora 10 seara, până duminică la ora 14.

La câteva zile după comentariile sale iniţiale, Firea a încercat să-şi clarifice poziţia declarând că marile evenimente stradale vor fi în siguranţă, iar ea vorbea despre acele evenimente care nu aveau o aşezare bună şi care ar putea fi susţinute în alte locuri decât în centru şi pe marile bulevarde. Cu toate acestea, majoritatea cetăţenilor nu este convinsă de spusele sale multe persoane consideră că ar fi luat această decizie pentru că sediul PSD se află pe acelaşi bulevard şi ar fi împiedicat membrii partidului să ajungă la sediu cu un vehicul.

Organizatorii evenimentului de pe Kiseleff susţin că li s-au oferit spaţii alternative inacceptabile, cum ar fi un bulevard la marginea Capitalei, departe de zonele rezidenţiale, de metrou şi intrarea într-un parc. Ei spun ca traficul nu s-a îmbunatatit semnificativ şi ca „e ca şi cum primăria ar spune ca traficul e mai important decât aerul curat in week-end”.

„Primăria pare să  înoate împotriva curentului”, scrie cotidianul britanic, dând exemple oraşele Paris, Mumbai, Sao Paulo care au închis traficul rutier în favoarea evenimentelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
evenimente,
capitala,
trafic,
aglomeratie,
primar,
refuz,
sport

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.