Imobilele executate silit, bucuria cumpărătorilor

Autor: Ioana Matei Postat la 27 noiembrie 2013 220 afişări

Criza economică nu a adus cu sine doar dificultăţi, ci şi oportunităţi. Iar pentru cei care ştiu să profite de ele atunci când apar, acestea pot însemna, în piaţa de real estate, achiziţionarea unei proprietăţi considerabil mai ieftine decât în alte condiţii, prin intermediul licitaţiilor la care sunt scoase imobilele executate silit. Cum aflăm însă despre proprietatea potrivită şi ce presupune întregul proces de a participa la o astfel de licitaţie? Adrian Lisaniuc, responsabil de departamentul forclosure din cadrul Regatta Real Estate dă explicaţii pe marginea subiectului.

De ce imobilele executate silit constituie o oportunitate?

În ultima vreme, spune specialistul Regatta, pe fondul climatului economic dificil, s-a constatat un interes din ce în ce mai mare faţă de achiziţionarea imobilelor executate silit. Motivul unui astfel de interes este unul foarte simplu: preţul de achiziţie al unei astfel de proprităţi, mai puţin accesibil în alte condiţii, dar foarte avantajos în acest caz.

Cum aflăm despre astfel de oferte?

Acest tip de oferte este, într-adevăr, ceva mai greu de găsit, din cauza faptului că nu sunt la fel de popularizate precum celelalte tipuri de oferte pentru apartamente, case sau terenuri. Iar dacă se întâmplă să nu deţii prea multe informaţii despre acest subiect, procedura ar putea părea descurajantă. Tocmai de aceea, constatând această oportunitate care i-ar putea ajuta pe oameni să-şi achiziţioneze o proprietate dezirabilă la un preţ avantajos pentru ei, am creat în cadrul companiei Regatta Departamentul de Imobile Executate silit.

Ce presupune participarea la o licitaţie pentru vânzarea silită a unui imobil?

Deşi la prima vedere, pentru unii procedura ar putea părea una complicată, în realitate, ea nu presupune mai mult efort decât căutarea îndelungată şi anevoioasă a unei proprietăţi în condiţii normale, prin numeroase vizionări, deplasări sau întâlniri cu diverşi proprietari şi agenţi imobiliari. Mai mult, în acest caz, existenţa unor oferte clare a priori şi selectarea lor de către specialiştii în domeniu, facilitează considerabil procedura. Odată stabilit interesul pentru o anumită proprietate, restul procesului nu mai reprezintă, practic, decât o procedură legală ce trebuie urmată în conformitate cu regulile obişnuite.

De ce documente este nevoie pentru a participa la o astfel de licitaţie?

Persoanele interesate să participe la licitaţie trebuie să depună la sediul societăţii executorilor judecătoreşti, până la termenul stabilit pentru organizarea licitaţiei, urmatoarele documente:

- dovada plăţii unei cauţiuni reprezentând 10% din preţul de începere a licitaţiei pentru termenul respectiv. Cauţiunea se consemnează la orice unitate a Băncii pe numele şi la dispoziţia executorului judecătoresc;

- o cerere de participare la licitaţie, în care se va preciza oferta de cumpărare;

- copie după actul de identitate, în cazul persoanelor fizice (cu procură autentificată notarial, împuternicire avocaţiala, dacă este cazul), iar în cazul persoanelor juridice, copie după certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului, decizie asociaţi, mandat pentru persoana care reprezintă societatea;

Cum se desfăşoară o licitaţie de acest tip?

În desfăşurarea licitaţiei, preţul de la care aceasta începe este cel stabilit în Publicaţia de Vânzare, în lipsa unei oferte care să conţină un preţ mai mare sau mai mic agreat de către creditor. În cazul în care este prezent un singur licitator, preţul la care acesta poate adjudeca nu poate fi mai mic decât cel prevazut în Publicaţia de Vânzare. În cazul licitaţiei unui bun imobil, persoana declarată adjudecatar al acestuia are obligaţia să achite preţul la care a adjudecat în termen maxim de 30 de zile de la data licitaţiei, în timp ce persoanele care au participat la licitaţie dar nu au fost declarate adjudecatari, pot solicita restituirea cauţiunii consemnate.

Actul de Adjudecare va fi eliberat după achitarea integrală a preţului de adjudecare şi împlinirea termenului procedural de 15 zile de la comunicarea procesului verbal de licitaţie către toate părţile implicate în procedura de executare silită. Actul de adjudecare constituie Titlu de Proprietate pentru adjudecatar şi titlu executoriu împotriva debitorului său oricarei persoane care ocupă în fapt imobilul şi nu deţine un titlu opozabil (exemplu: contract de închiriere notat în C.F. anterior înscrierii somaţiei imobiliare) pentru obligaţia de predare a imobilului. În ce priveşte predarea, aceasta este efectuată în baza titlului executoriu reprezentat şi a unei cereri formulate în acest sens executorului judecătoresc, mai explică specialistul Regatta, Adrian Lisaniuc.

Departamentul de Executări Silite al companiei le stă la dispoziţie clienţilor interesaţi cu cele mai potrivite şi avantajoase oferte din aceasta zonă, precum şi cu întreaga consiliere pe care o presupune întreg procedeul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/imobilele-executate-silit-bucuria-cumparatorilor-11725549
11725549
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.