ICCJ: Astărăstoae nu a fost în incompatibilitate când era rector al UMF, şef la IML Iaşi şi CM

Autor: Catalin Hopulele Postat la 31 martie 2015 125 afişări

Vasile Astărăstoae nu s-a aflat în incompatibilitate în perioada în care era atât rector al UMF Iaşi, dar şi director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor atât la Iaşi, cât şi la nivel naţional, au stabilit magistraţii Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins recursul Agenţiei Naţionale de Integritate, păstrând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Braşov, pe contencios administrativ, prin care s-a hotărât anularea raportului de evaluare întocmit de ANI, care constata o stare de incompatibilitate a lui Vasile Astărăstoae, transmite corespondentul MEDIAFAX.

ANI semnala că el avea un cumul de funcţii care ar fi dus la o situaţie de incompatibilitate - preşedinte al Colegiului Medicilor din România, al Colegiului Medicilor din Iaşi, director al Institutului de Medicină Legală din Iaşi şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi.

"Respinge recursurile declarate de pârâta Agenţia Naţională de Integritate şi de intervenienţii Balaure Emil şi Marinescu Gabriela împotriva Sentinţei civile nr.113/F din 22 iulie 2014 a Curţii de Apel Braşov - Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Irevocabilă", se precizează în minuta publicată pe site-ul ICCJ.

Pe de altă parte, în 26 martie, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată în aprilie 2014 pentru conflict de interese, a fost condamnat de Judecătoria Iaşi la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind însă definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

A doua zi, el şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor din România, decizie care urmează să intre în vigoare în 17 aprilie.

Totodată, în februarie 2015, Astărăstoae anunţa că demisionează din funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Astărăstoae spunea că nu şi-a depus demisia anul trecut pentru că oricum în acest an erau alegeri la UMF Iaşi şi că urma să fie ales un nou rector. Interimatul la conducerea UMF Iaşi este asigurat de Dragoş Pieptu, unul dintre prorectorii instituţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ASTĂRĂSTOAE,
ICCJ,
/actualitate/iccj-astarastoae-nu-a-fost-in-incompatibilitate-cand-era-rector-al-umf-sef-la-iml-iasi-si-cm-14092204
14092204
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.