Ialomiţianu: Bugetul pe 2015 este cârpit în grabă, dovada colapsului fiscal-bugetar

Autor: Alina Novaceanu Postat la 12 decembrie 2014 49 afişări

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a declarat, vineri, că proiectul de buget pe 2015 este "cârpit în grabă" de Ministerul Finanţelor, fiind dovada cea mai grăitoare a incompetenţei şi a eşecului politicilor pe care le-a promovat Victor Ponta în ultimii ani şi reflectă eşecul total al guvernării PSD.

Ialomiţianu, fost ministru de finanţe în Guvernul Boc, a susţinut, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că proiectul de buget este "un buget cârpit pentru 2015 - dovada colapsului fiscal-bugetar şi a adâncirii românilor în sărăcie"

"Proiectul de buget ”Victor Ponta” pentru anul 2015 reflectă eşecul total al guvernării PSD şi preţul pe care-l vor plăti toţi românii pentru promisiunile sale fără acoperire din campania electorală. Dacă, în cursul anului 2014, Ponta a încercat sistematic să ne păcălească pe toţi că ”economia duduie” şi că nu mai are ce face cu banii din excedentele bugetare, acelaşi premier încearcă să ne servească acum un nou set de minciuni pentru anul care vine. Cifrele cuprinse în proiectul de buget pentru 2015 publicat de Ministerul Finanţelor Publice trădează incompetenţa Guvernului Victor Ponta şi incapacitatea acestuia de a asigura României perspective de dezvoltare", a afirmat deputatul PDL.

El a arătat că Victor Ponta recunoaşte că, deşi PIB creşte în 2015 la 709 miliarde lei, nivelul încasărilor bugetare raportate la PIB scade, iar evaziunea fiscală va continua să crească pe componenta TVA şi pe accize.

"În ciuda politicilor de suprataxare şi a celei mai mari creşteri economice din UE, Guvernul Ponta a înregistrat încasări bugetare tot mai mici, sub 32% din PIB, la nivelul anului 2009, când România era în plină criză financiară", a precizat Ialomiţianu.

El a mai apreciat că Guvernul Ponta recunoaşte că economia merge prost şi se aşteaptă la o cădere economică de amploare, crescând rezervele bugetare (buffer-ul) la peste 9,25 miliarde euro, adăugând că sunt bani neutilizaţi, parte purtători de dobânzi, care ar fi putut să fie injectaţi în economie pentru a stimula afacerile şi a crea locuri de muncă.

"Guvernul Ponta continuă să îndatoreze România şi în anul 2015, iar românii vor plăti peste 9,1 miliarde pentru dobânzi în sarcina datoriei publice; Victor Ponta continuă să mintă că va finanţa investiţii publice, prevăzând cifre iluzorii pentru acestea: 44,8 miliarde lei (6,3% din PIB), în condiţiile în care în 2014 nu a reuşit să facă investiţii nici de 24 miliarde (3,5% din PIB). Premierul Victor Ponta taie exact din bugetele cărora le făcea promisiuni în campania electorală: bugetul sănătăţii, bugetul educaţiei sau bugetul pentru justiţie", a mai susţinut deputatul PDL.

Ialomiţianu a arătat şi că bugetul este construit pe "cifre iluzorii şi minciună" privind atragerea fondurilor europene nerambursabile în anul 2015 şi că Victor Ponta minte că va avea venituri de 39 miliarde lei din fonduri europene, în condiţiile în care în anul 2014 activitatea Guvernului în acest domeniu a fost dezastruoasă.

Potrivit lui Ialomiţianu, Victor Ponta şi-a propus să ia de la UE doar 400 milioane din fondurile pentru exerciţiul bugetar european 2014-2020, pentru că în aproape trei ani de când guvernează nu a reuşit să elaboreze legislaţia specifică absorbţiei fondurilor europene.

"Proiectul de buget cârpit în grabă de Ministerul Finanţelor este dovada cea mai grăitoare a incompetenţei şi a eşecului politicilor pe care le-a promovat Victor Ponta în ultimii trei ani. Dacă bugetul pentru anul 2015 va fi adoptat în această formă, consecinţele sunt extrem de uşor de anticipat: creşterea şomajului, creşterea evaziunii fiscale, agravarea riscului de recesiune şi adâncirea în sărăcie a tuturor românilor", a conchis Ialomiţianu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IALOMIŢIANU,
BUGET,
/actualitate/ialomitianu-bugetul-pe-2015-este-carpit-in-graba-dovada-colapsului-fiscal-bugetar-13717605
13717605
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.