Haine de inventator

Postat la 05 septembrie 2006 1 afişăre

Cand Google era doar un proiect studentesc de garaj, fondatorii sai isi construiau computere din piese ieftine de PC, erau interesati sa faca economie si voiau sa construiasca o retea care sa caute pe Internet mai eficient decat orice alt instrument.

Cand Google era doar un proiect studentesc de garaj, fondatorii sai isi construiau computere din piese ieftine de PC, erau interesati sa faca economie si voiau sa construiasca o retea care sa caute pe Internet mai eficient decat orice alt instrument.

 

Google e un membru traditional in top Fortune 500 si are 9 miliarde de dolari cash. Si totusi, cand vine vorba de tehnologie, isi pastreaza cu incapatanare aceeasi strategie "do it yourself". Chiar daca cheltuieste peste 1,5 miliarde de dolari anul acesta pe centre operationale si pe tehnologie, cea mai mare parte a sutelor de mii de servere din curtea proprie sunt construite special pentru a corespunde nevoilor excentrice ale Google.

 

Pentru a fi mai aproape de utilizatori si a scurta timpul de reactie cand apar probleme, compania construieste o retea mondiala de centre de stocare a datelor folosind tehnologii proprii, gandite anume pentru a reduce cat mai mult consumul de energie electrica. Iar acele computere, la randul lor, functioneaza cu software dezvoltat cu instrumente concepute tot de Google. Exista unele semne cum ca Google chiar se pregateste sa construiasca propriile sale microcipuri. "Google isi bate capul in legatura cu infrastructura la fel de mult pe cat o face in legatura cu motorul de cautare", a spus Martin Reynolds, analist la Gartner Group. "Pune la punct niste resurse enorme, la o scara aproape de neimaginat." El spune ca, in opinia sa, Google este al patrulea mare producator de servere din lume, dupa Dell, Hewlett-Packard si IBM.

 

Cei mai mari rivali ai Google - Microsoft si Yahoo! - isi fabrica si ei o parte din software-ul pe care il folosesc si se straduiesc de asemenea sa configureze propriile computere si centre de date pentru a corespunde nevoilor lor specifice. Dar cumpara cea mai mare parte a computerelor de la Dell, Sun Microsystems si Rackable Systems. "La un anumit punct trebuie sa te intrebi care este de fapt business-ul tau central", spune Kevin Timmons, vicepresedinte operational la Yahoo!. "Vrei sa iti concepi propriul router sau vrei sa construiesti cel mai popular site web din lume? E foarte greu sa le faci pe amandoua." Google a decis ca le va face pe amandoua. Din multe puncte de vedere, inca are avantajul de a fi un proiect din facultate mulat pe scheletul unei corporatii. Iar punctul central al strategiei sale e ca numarul in crestere de specialisti de mana intai care lucreaza la Google sunt capabili sa construiasca o retea de computere ce poate stoca si procesa informatia mai eficient decat oricare alta. Reynolds estimeaza ca Google a reusit sa-si reduca costurile legate de operarea computerelor la jumatate fata de alte companii online mari.

 

Google nu oferit detalii despre nivelul costurilor proprii, dar admite ca are un avantaj. "Nu credem ca rivalii nostri sunt capabili sa instaleze sisteme mai ieftine, mai rapide sau la aceeasi scara cu noi", a declarat in martie Alan Eustace, vicepresedinte pentru cercetare si inginerie de sistem la Google. "Iar asta ne va da un avans de doi, trei sau cinci ani." In ciuda acestor speculatii, exista voci care argumenteaza ca abordarea Google e inutila si ineficienta si ca numai rata de crestere si de profitabilitate mai mascheaza inca acest lucru. "Google nu a facut nici o descoperire magica", a spus intr-un interviu Bill Gates, presedintele Microsoft. "Noi cheltuim un pic mai mult per computer. Dar pentru a face aceeasi treaba, noi folosim mai putine computere." E binecunoscuta secretomania celor de la Google in legatura cu tehnologiile folosite.

 

Totusi, compania a facut publice documente despre unele descoperiri si a primit cateva brevete de inventie. "Google a luat cele mai bune idei din comunitatea celor care fac cercetari asupra supercomputerelor si le-a distribuit intr-un sistem care functioneaza", spune Stephen E. Arnold, consultant in tehnologie pentru investitori si autorul cartii "Mostenirea Google" din 2005, o carte despre tehnologia folosita de Google.

 

Unele din inovatiile pe care le foloseste au drept unic scop sa "ciupeasca" cativa centi din cheltuielile in crestere cu tehnologia. Anul trecut, i s-a acordat un brevet pentru un ventilator special, menit sa creeze un curent de aer pentru a raci un dispozitiv format din mai multe computere prinse unele peste altele cu banda adeziva.

 

Dar alte inovatii sunt si mai indraznete, de exemplu o serie de aplicatii software care simplifica modul in care o problema poate fi divizata in bucati ce vor fi rezolvate in paralel de mii de procesoare, strategie numita "procesare paralela". Mai mult chiar, determinarea Google de a construi unelte cu aplicare in domenii generale e diferita de practica generala, care dezvolta sisteme croite special doar pentru anumite aplicatii. Iar Google construieste in viteza, folosindu-se de miliardele de dolari cash pe care le genereaza si de miile de ingineri pe care ii angajeaza anual. Toate cu speranta ca va crea produse mai puternice, la costuri mai mici decat rivalii sai.

 

"Daca pot obtine un avantaj de 30% la nivel de costuri, intr-un business operat pe Internet asta inseamna o diferenta enorma", a spus John M. Lervik, directorul executiv al Fast Search & Transfer, o companie norvegiana din domeniul cautarii online.

 

Si in timp ce Larry Page si Sergei Brin puneau pe picioare Google, procesarea paralela a devenit mai mult decat un vis academic; s-a raspandit la scara larga datorita preturilor mici ale procesoarelor, memoriei si hard disk-urilor ce compun majoritatea computerelor personale. In trecut, aceste piese erau de o calitate indoielnica si se defectau de obicei destul de des.

 

Page a conceput structura initiala a Google plecand de la premisa ca multe componente se vor defecta des. La inceput a incercat sa eficientizeze sistemul printr-un design cat mai simplu - nici macar nu mai introducea componentele serverului in carcasa, ci le lasa afara, insirate pe o patura izolatoare facuta din pluta. Si-a dat insa seama ca asa nu va obtine un sistem stabil, asa ca le-a prins cu banda adeziva. Google taie din costuri si mentine nivelul de performanta printr-o strategie proprie - mutarea riscului de defectare dinspre hardware inspre software: atunci cand se intampla ca unele piese hardware sa "cada", software-ul muta automat sarcinile catre alte computere, functionale.

 

Cu toate ca serverele de la Google sunt construite in mod traditional din componente ieftine, design-ul lor a fost modificat constant, cel putin o data pe an, pentru a le spori eficienta si a le slefui tot mai mult dupa nevoile companiei.

 

In plus, Google foloseste din ce in ce mai multe sisteme cu grad mai mare de rezistenta la defectiuni decat acelea implicate in functionarea motorului de cautare, care sunt destinate sa manevreze informatii importante, precum e-mailul sau platile din noul sau serviciu, Google Checkout. Dincolo de servere, sunt semne ca Google lucreaza acum pentru a-si produce propriile microcipuri. Compania a angajat multi dintre inginerii care au produs cipul Alpha, bine vazut in industrie, al Digital Equipment Corporation. "Urmatorul pas al lui Google este sa obtina un silicon mai performant", a spus Mark Stahlman, analist independent in industria tehnologiei.

 

Urs Hoelzle, senior vicepresident pentru operatiuni la Google, spune ca, in general, compania nu vrea sa construiasca nimic de la zero daca in schimb poate cumpara ceva la fel de bun. Totusi, a adaugat ca Google continua sa creada ca metoda sa de a-si construi propria tehnologie ieftina si rapida a fost o componenta esentiala in obtinerea avansului pe care il are pe piata. "Sa ai o multime de computere in care nu poti avea incredere si sa le transformi intr-un sistem pe care te poti baza este o problema dificila", a mai spus Hoelzle. "Exact asta este ceea ce noi facem de o buna bucata de timp incoace."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Haine de inventator
/actualitate/haine-de-inventator-1006826
1006826
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.