Groaznic: În Statele Unite s-au montat "cutii poştale" unde să-ţi abandonezi copiii

Autor: Andra Stroe Postat la 24 ianuarie 2019 12632 afişări

La prima vedere, Safe Heaven Baby Box pare o simplă cutie poştală suficient de spaţioasă pentru a depozita un pachet de dimensiuni medii. Cu toate acestea, nu este un loc în care să livrezi coletele, ci un spaţiu special amenajat pentru nou-născuţi, în care mamele aflate într-o situaţie disperată şi care nu vor sau nu pot păstra copilul, îl pot lăsa pentru a fi salvat, în mai puţin de cinci minute, de o organizaţie caritabilă care monitorizează spaţiile non-stop.

Groaznic: În Statele Unite s-au montat "cutii poştale" unde să-ţi abandonezi copiii

Mult mai complexe decât par la prima vedere, cutiile sunt dotate cu temperaturi reglabile şi senzori de mişcare. Când un bebeluş este aşezat înăuntru, se declanşează automat o alarmă care alertează serviciul de urgenţă, permiţând astfel ca bebeluşul să fie salvat în doar câteva minute.

„Reprezintă o ultimă soluţie”, spune Priscilla Pruitt, o angajată a organizaţiei care a pornit campania Safe Haven Baby Boxes şi a instalat cutiile pe teritoriul ţării. Ea spune că acestea sunt necesare pentru combaterea pruncuciderii, deoarece mamele, adesea tinere şi speriate, dau naştere unor copii pe care se simt incapabile să îi crească, aşa că îi abandonează, punându-le viaţa în pericol. „Aceste tinere femei nu vor să fie văzute sau recunoscute, mai ales în oraşele mici unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea”, adaugă ea, citată de BBC.

Cu toate acestea, nu toată lumea crede că aceaste cutii reprezintă o soluţie bună. O organizaţie care sprijină drepturile taţilor spune că aceastea permit unui singur părinte să ia decizia cu privire la copil, împiedicând astfel tatăl să îşi exercite rolul de părinte.

Cu toate că în SUA aceste cutii pentru bebeluşii abandonaţi au fost instalate abia în 2016, conceptul nu este atât de nou; ele pot fi întâlnite şi în alte state, printre care se numără Pakistanul, Malaezia, Germania şi Elveţia. Până în present, în Statele Unite au fost salvate vieţile a trei bebeluşi cu ajutorul cutiilor Safe Haven Baby Boxes.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bebelusi,
abandon,
salvare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.