Grindeanu: Securitatea cibernetică şi încrederea în serviciile publice - prioritate naţională

Autor: Departamentul Economic Postat la 11 mai 2015 34 afişări

Securitatea cibernetică şi încrederea în serviciile publice sunt o prioritate pentru Guvern, iar România îşi propune măsuri de securitate menite să sporească protecţia infrastructurilor cibernetice, simultan cu protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

Ministrul Societăţii Informaţionale, Sorin Grindeanu, a arătat, luni, în deschiderea Summit-ului Regional de Securitate Cibernetică, că mediul online, Internetul are marele potenţial de a promova democraţia şi diversitatea culturală şi de a schimba profund modul în care oamenii lucrează, trăiesc, interacţionează între ei şi cu autorităţile publice. Astfel, internetul se dovedeşte un factor de schimbare important în aproape toate domeniile vieţii: administraţie, învăţământ, sănătate, mediul de afaceri.

Gurndeanu a subliniat, în context, că o dată cu creşterea gradului de automatizare şi cu extinderea şi amplificarea ameninţărilor cibernetice, se impune o nouă paradigmă a culturii de securitate naţională, astfel încât statele membre să se asigure că atât organismele publice cât şi anumiţi operatori de pe piaţă întreprind măsurile tehnice şi organizatorice corespunzătoare pentru gestionarea riscurilor privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice.

"România îşi propune să dezvolte un mediu de informaţii dinamic bazat pe interoperabilitatea sistemelor şi serviciilor societăţii informaţionale, să introducă măsuri de securitate menite să sporească protecţia infrastructurilor cibernetice, în conformitate cu reglementările europene şi internaţionale în vigoare, respectând în acelaşi timp cadrul de reglementare în domeniul protecţiei drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Securitatea cibernetică şi încrederea în serviciile publice reprezintă o prioritate naţională pentru guvernul român şi este o cerinţă de bază pentru dezvoltarea infrastructurii electronice, a reţelelor de transport de date, a serviciilor electronice şi a comunicaţiilor", a declarat ministrul Grindeanu.

El a adăugat că încrederea cetăţenilor în serviciile online poate fi consolidată prin asigurarea unui grad ridicat al securităţii cibernetice, în prezent 72% dintre utilizatorii de Internet din Europa exprimându-şi rezervele cu privire la utilizarea serviciilor online, pentru că sunt nevoiţi să dezvăluie prea multe date cu caracter personal.

Grindeanu a afirmat că, prin urmare, este necesar punerea accentului pe asigurarea confidenţialităţii, integrităţii, autenticităţii şi disponibilităţii acestor date.

"Consider că eforturile noastre nu trebuie să se oprească doar la producerea de tehnologii şi vinderea acestora către instituţiile statului, ci dimpotrivă, trebuie să vizeze colaborarea efectivă public-privat pentru a identifica nevoi şi a dezvolta soluţii care să combată riscurile şi ameninţările din domeniul securităţii cibernetice pe toate cele trei paliere: vulnerabilitatea tehnologiilor, factorul uman şi procedurile. La fel de importantă este creşterea nivelului de conştientizarea a acestora în rândul utilizatorilor, cât şi a necesităţii de a asigura protecţia propriilor sisteme informatice", a spus Sorin Grindeanu.

Ministrul a mai precizat în cea de a treia zi a Summit-ului se va lansa Centrulde Inovare în Securitate Cibernetică, iar reuniunea se va încheia cu o declaraţie comună privind cooperarea în domeniul securităţii cibernetice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GUVERN,
SECURITATE,
CIBERNETICĂ

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/grindeanu-securitatea-cibernetica-si-increderea-in-serviciile-publice-prioritate-nationala-14242682
14242682
comments powered by Disqus
Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu } Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu }

Într-un articol de copertă recent scriam despre viaţa angajaţilor în open space – observam cât de mici sunt spaţiile alocate angajaţilor în birourile din România, cât de greu este să ne adaptăm la obiceiurile colegilor şi cum, de multe ori, simţim nevoia să facem de acasă lucrurile importante pentru muncă. A trecut doar o lună de atunci, iar glumele „colegului de bancă'' au devenit amintiri, iar open space-ul pare să fi intrat la capitolul istorie. Ce înseamnă experimentul global al muncii de acasă şi care sunt posibilele urmări ale acestuia?

vezi continuarea
ZF.ro
Pandemia aduce schimbări gigant. Era mall-urilor a apus? Pandemia aduce schimbări gigant. Era mall-urilor a apus?
O nouă descoperire schimbă ce ştim despre coronavirus: cum se transmite de fapt virusul
Mediafax
Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus
Top 10 ţări care îşi vor reveni cel mai rapid la finalul pandemiei de coronavirus, potrivit analiştilor
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Experimentul electoral a început. Ordonanța care răstoarnă logica alegerilor a intrat în linie dreaptă Experimentul electoral a început. Ordonanța care răstoarnă logica alegerilor a intrat în linie dreaptă
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.