Grecia oferă corupţilor o cale de "salvare". Guvernul elen a deschis un cont în care evazioniştii pot depune banii furaţi de la stat

Autor: Marius Oncu Postat la 19 decembrie 2013 53 afişări

Autorităţile elene au deschis un cont special în care persoanele care au cauzat prejudicii financiare statului, prin acte de corupţie sau evaziune, pot depune de bunăvoie sumele datorate, iar oficialii de la Atena estimează că guvernul ar putea încasa astfel până la 1 miliard de euro.

Grecia oferă corupţilor o cale de "salvare". Guvernul elen a deschis un cont în care evazioniştii pot depune banii furaţi de la stat

"Am deschis un nou cont al guvernului elen la Banca Greciei. Banii furaţi depuşi în acest cont vor fi ulterior investiţi în infrastructură, ajutoare sociale, sănătate şi educaţie", a declarat secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Christos Staikouras, citat de portalul elen GreekReporter.

Guvernul speră că presiunea asupra persoanelor care au datorii către stat, precum cea exercitată în urma scandalului declanşat de lista Lagarde, le va determina să returneze banii.

Cei care vor plăti vor fi, totuşi, traşi la răspundere pentru acţiunile lor, fiind pasibili de amenzi şi chiar pedepse cu închisoarea.

Institutul Brookings din Washington a estimat că guvernul elen a pierdut 20 de miliarde de euro anual în perioada 2005-2009 din cauza corupţiei.

Lista Lagarde conţine aproximativ 2.000 de posibili evazionişti, posesori de conturi în străinătate, printre care persoane importante din Grecia. Lista poartă numele fostului ministru de Finanţe al Franţei Christine Lagarde, în prezent directorul executiv al FMI, care a transmis documentul autorităţilor elene în 2010 pentru a le ajuta să combată evaziunea fiscală.

Publicul elen a aflat de listă doar doi ani mai târziu, dintr-un articol de presă, care critica incapacitatea guvernului de a începe o anchetă.

Grecia a fost nevoită să adopte măsuri dure de austeritate, printre care creşteri de taxe, concedieri şi reduceri de salarii, pentru a primi două pachete de împrumuturi de la FMI şi zona euro, însumând 240 de miliarde de euro.

Statul elen s-a aflat aproape de colaps după ce a pierdut accesul la finanţare de pe piaţa internaţională, din cauza îndatorării foarte ridicate.

Grecia trece prin al şaselea an de recesiune economică. Comisia Europeană, FMI şi guvernul de la Atena se aşteaptă ca economia să revină pe creştere anul următor, însă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi agenţia de rating Moody's au avertizat că recesiunea va continua şi anul viitor, însă cu o contracţie a PIB mai redusă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
FINANTE,
guvern
/actualitate/grecia-ofera-coruptilor-o-cale-de-salvare-guvernul-elen-a-deschis-un-cont-in-care-evazionistii-pot-depune-banii-furati-de-la-stat-11796902
11796902
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.