GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Dependenţa europenilor de gazele ruseşti

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 iunie 2014 152 afişări

Rusia furnizează cca 30% din gazele naturale consumate în Europa, însă dependenţa de gazele naturale importate din Rusia variază pe ansamblul UE între 20% în cazul Italiei până la 100% în Letonia, ţările mai mici fiind cele mai expuse, arată un raport al Băncii Mondiale.

GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Dependenţa europenilor de gazele ruseşti

În 2012, Polonia depindea de Rusia pentru aproape 50% din consumul de gaz, iar Lituania pentru peste 90%, aminteşte raportul.

Din moment ce economia Rusiei se bazează într-o măsură semnificativă pe exportul de gaze spre Europa (9% din PIB, 1/4 din încasările bugetului şi aproape 2/3 din veniturile din export), dependenţa reciprocă pe piaţa energiei va limita riscurile unei escaladări a tensiunilor între UE şi Rusia, consideră Banca Mondială.

Instituţia menţionează, ca argument pentru şansa unei detensionări previzibile a conflictului, şi expunerea consistentă a băncilor din UE pe piaţa Rusiei, de 165 mld. dolari, cele mai expuse fiind băncile din Franţa, Italia şi Germania.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/graficul-saptamanii-dependenta-europenilor-de-gazele-rusesti-12810944
12810944
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.