Germania nu-i despagubeste pe producatorii europeni de legume afectati de "criza castravetilor"

Postat la 04 iunie 2011 41 afişări

Germania nu intentioneaza sa-i despagubeasca pe producatorii de legume europeni afectati de declaratiile privind originea spaniola a epidemiei de E.coli care a provocat moartea a 19 persoane in Europa, a declarat, sambata, ambasadorul german la Paris.

Cel putin 19 persoane au murit in Europa in urma contaminarii cu E.coli, insa autoritatile germane au recunoscut ca imbolnavirile nu au fost provocate de castravetii importati din Spania. Cu toate acestea, producatorii de legume din tarile europene, si in special din Spania, au suferit pierderi financiare considerabile.

"Trebuia sa avertizam populatia. in momentul in care am facut asta, fusese gasit ceva la unii castraveti spanioli. Cand ai o informatie la un moment dat, trebuie sa avertizezi populatia", a afirmat Reinhard Schafers, intr-o interventie la postul de radio privat Europe 1.

Potrivit OMS, 12 state europene au anuntat cazuri de sindrom uremic hemolitic si E.coli enterohemoragic. Germania a raportat in total peste 1.500 de astfel de cazuri. In afara de Germania, cazuri de imbolnaviri au fost raportate in Austria, Cehia, Danemarca, Franta, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite.

Ministerul Agriculturii de la Bucuresti a solicitat deja Comisiei Europene solutii pentru despagubirea producatorilor romani de castraveti, ale caror pierderi din intreruperea exporturilor catre Cehia si Germania si scaderea vanzarilor pe piata interna sunt estimate la 9 milioane euro in urmatoarele doua luni.

Ca urmare a intreruperii exporturilor catre Cehia si Germania, producatorii au pierderi de 100.000 de euro pe zi, iar vanzarile pe piata interna au scazut cu 70% in ultima perioada, a declarat sambata agentiei MEDIAFAX Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/germania-nu-i-despagubeste-pe-producatorii-europeni-de-legume-afectati-de-criza-castravetilor-8313571
8313571
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.