Gazprom negociază achiziţia a aproape 25% din compania austriacă OMV, care controlează Petrom

Postat la 27 iunie 2014 67 afişări

Producătorul rus de gaze naturale Gazprom negociază achiziţia a 24,9% din acţiunile grupului austriac OMV de la fondul IPIC din emiratul Abu Dhabi, a declarat o sursă apropiată discuţiilor pentru Reuters, iar o eventuală tranzacţie ar accentua legăturile deja controversate ale Austriei cu Rusia.

Gazprom negociază achiziţia a aproape 25% din compania austriacă OMV, care controlează Petrom

 OMV a preluat pachetul majoritar de acţiuni la Petrom în 2004. Compania este controlată de OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.

Preluarea unui sfert din acţiunile OMV ar oferi grupului rus de stat Gazprom un "cap de pod" în UE, deşi autorităţile europene au impus sancţiuni Rusiei din cauza anexării Crimeei şi au nemulţumiri semnificative legate de gazoductul South Stream, care va fi construit de Gazprom şi parteneri europeni până în Austria.

"Au avut loc discuţii, dar nu s-au decis încă asupra preţului", a spus sursa Reuters.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/gazprom-negociaza-achizitia-a-aproape-25-din-compania-austriaca-omv-care-controleaza-petrom-12845843
12845843
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.