François Hollande salută programul grec de reforme ca "serios şi credibil""

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 10 iulie 2015 32 afişări

Noile propuneri prezentate joi de Guvernul grec arată voinţa acestuia de a rămâne în zona euro, a apreciat vineri preşedintele francez François Hollande, care a salutat un program "serios şi credibil" şi a îndemnat la o reluare a negocierilor "cu voinţa de a finaliza", relatează Reuters online.

"Grecii tocmai au arătat că sunt hotărâţi în voinţa de a rămâne în zona euro, deoarece programul pe care-l prezintă este serios şi credibil, iar apoi deoarece îl vor supune aprobării Parlamentului, ceea ce va arăta forţă, angajament şi, adaug eu, curaj", a declarat şeful statului francez pentru jurnalişti, la Paris.

"Acum este necesar să fie angajate discuţii, să fie reluate negocieri, dar cu voinţa de a finaliza", a adăugat el.

"Aceasta este abordarea Franţei, (şi anume de) a face totul pentru ca să se ajungă la un acord bun, un acord care să respecte regulile europene, să-i respecte totodată pe greci, pentru că ei au suferit mult, de mai mulţi ani, însă, în acelaşi timp, este necesar ca ei să înţeleagă că reformele sunt indispensabile", a adăugat Hollande.

Bloomberg scrie că Guvernul german a anunţat că se va pronunţa după ce creditorii vor evalua pachetul de măsuri pe care Grecia l-a propus în schimbul unui nou plan de salvare, în valoare de 53,5 miliarde de euro.

Între măsurile propuse joi de greci se află un pachet de tăieri a cheltuielilor, a pensiilor şi creşterea impozitelor şi taxelor. Oficiali din cadrul zonei euro urmează să le examineze vineri, la Bruxelles, iar Parlamentul grec urmează să pronunţe asupra lor ulterior, tot vineri.

Ministrul olandez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, care urmează să prezideze reuniunea de urgenţă a omologilor săi din zona euro sâmbătă, la Bruxelles, a declarat că creditorii îşi vor prezenta evaluarea "probabil mai târziu, astăzi (vineri)".

Ministrul olandez de Finanţe Alexander Stubb a confirmat, într-un mesaj postat pe Twitter că Eurogrupul urmează să examineze măsurile după ce acestea sunt evaluate de către creditori.

Valoarea euro şi a acţiunilor a crescut în perspectiva unui acord care să pună capăt celor aproape şase luni de impas cu Guvernul condus de către liderul Syriza (extremă stânga) Alexis Tsipras, după ce acesta a obţinut victoria în alegeri cu un program împotriva austerităţii.

Pachetul îl reflectă aproape fidel pe cel avansat de creditori pe 26 iunie - dar care a fost respins de greci prin referendumul de la 5 iulie. Programul propus urmează să se întindă pe mai mulţi ani, motiv pentru care este necesar ca condiţiile să fie mai dure decât în cel discutat în urmă cu două săptămâni, a declarat un oficial guvernamental german sub protecţia anonimatului.

În cazul în care Eurogrupul ajunge la un acord sâmbătă, atunci este posibil să nu mai fie nevoie ca liderii europeni să se întrunească duminică într-un summit de urgenţă, a declarat un oficial european.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
HOLLANDE,
GRECIA
/actualitate/fran-ois-hollande-saluta-programul-grec-de-reforme-ca-serios-si-credibil-14573892
14573892
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.