Fost director din Primăria Timişoara, în judecată pentru concesionarea cimitirelor „cu dedicaţie”

Autor: Andreea Tobias Postat la 29 decembrie 2022 19 afişări

Un fost director din Primăria Timişoara a fost trimis în judecată pentru concesionarea cimitirelor „cu dedicaţie”, în schimbul unor bani, precum şi pentru alte nereguli legate de înmormântarea celor ce au murit din cauza COVID.

Fost director din Primăria Timişoara, în judecată pentru concesionarea cimitirelor „cu dedicaţie”

Procurorii DNA Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Răvăşilă Emilian Florin, la data faptelor director executiv al Direcţiei Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est din cadrul Primăriei Timişoara, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată şi fals în declaraţii.

În judecată a fost trimis şi un om de afaceri, acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, (două fapte).

Conform rechizitoriului, în perioada 2019 - 2020, Răvăşilă, beneficiind de ajutorul omului de afaceri, ar fi acceptat promisiunea remiterii de către administratorul unei societăţi comerciale a unor sume reprezentând 50% din profitul ce urma să fie realizat de firma respectivă (procentaj de 50% estimat la valoarea de 859.955 lei), din încheierea unor viitoare contracte ce vizau concesionarea serviciilor de exploatare şi întreţinere a cimitirelor de pe raza oraşului Timişoara. Pentru banii respectivi, Răvăşilă trebuia să se asigure că firma omului de afaceri va câştiga licitaţiile respective.

„În aceste condiţii, funcţionarul public i-ar fi transmis omului de afaceri, prin acelaşi intermediar, informaţii nedestinate publicităţii care i-ar fi permis acestuia să câştige o licitaţie ce viza exploatarea şi întreţinerea cimitirelor umane situate pe str. Rusu Şirianu şi pe Calea Şagului din Municipiul Timişoara – Lotul I. În acelaşi context, inculpatul Răvăşilă Emilian Florin, în calitate şi de preşedinte titular al comisiei de evaluare, ar fi întocmit şi semnat Declaraţia de confidenţialitate şi imparţialitate, în care a menţionat în mod nereal, printre altele, că nu are niciun interes direct sau indirect, de natură personală, financiară, economică ori de altă natură în referire la procedura de atribuire a contractului de mai sus. Pentru <ajutorul> oferit, inculpatul Răvăşilă Emilian Florin ar fi primit de la omul de afaceri sumele de 5.000 euro şi 30.000 lei, reprezentând parte din procentajul de 50% promis anterior”, transmite DNA.

Pe 1 aprilie 2020, Răvăşilă, beneficiind de ajutorul aceluiaşi intermediar, ar fi acceptat promisiunea remiterii, de către acelaşi om de afaceri, a sumei de 500 de lei pentru fiecare persoană decedată din cauza virusului COVID-19, pentru ca funcţionarul să sprijine societatea acestuia în câştigarea contractelor de concesiune ce aveau ca obiect prestarea de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreţinerii cimitirelor umane în care urmau să fie înhumate persoanele decedate din cauza virusului.

Tot pe 1 aprilie 2020, Răvăşilă, cu ajutorul celuilalt inculpat, l-ar fi convins pe acelaşi om de afaceri că are influenţă asupra funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul gestionării şi combaterii pandemiei COVID-19 şi asupra reprezentanţilor societăţilor comerciale care prestau servicii de cazare pentru persoanele aflate în carantină şi că-i va determina pe aceştia să încheie mai multe contracte cu societăţile omului de afaceri. Pentru acest „ajutor”, Răvăşilă ar fi acceptat promisiunea remiterii de către omul de afaceri a unui procentaj de 10 % din contravaloarea facturilor fiscale pe care societăţile sale urmau să le încaseze pentru porţiile de mâncare livrate, precum şi pentru serviciile oferite în legătură cu prevenirea şi combaterea pandemiei COVID-19.

Ulterior, în 8 aprilie, fostul director ar fi revenit asupra înţelegerii iniţiale şi i-ar fi pretins omului de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 10 lei pentru fiecare porţie de mâncare livrată (întrucât procentul pretins iniţial, de 10%, ar fi reprezentat în final o sumă mai mică de 10 lei, aferentă fiecărei porţii de mâncare livrate).

De asemenea, în iulie 2020, acelaşi om de afaceri, prin intermediul inculpatului cercetat, ar fi remis lui Căprariu Alin Sergiu, la vremea respectivă şi în prezent funcţionar public la Biroul Monitorizare Trafic din Primăria Timişoara, suma de 8.800 lei pentru „ajutorul” acordat în obţinerea contractului ce viza „prestări servicii aferente indemnizaţiei de cazare pentru personalul carantinat în containerele Municipiului Timişoara” şi a contractului de „prestări servicii aferente indemnizaţiei de cazare a personalului din sistemul public sanitar conform O.M. 8/09.04.2020”.

Au fost dispuse măsuri asigurătorii, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu Căprariu Alin, pentru complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, şi cu o persoană fizică, om de afaceri, pentru dare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, (2 fapte).

„În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 1 an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul lui Căprariu Alin Sergiu,

- 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul omului de afaceri”, adaugă DNA.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
director,
primărie,
judecată

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.