FORUM MEDIAFAX - Bodîrcă, UniCredit: Creşterea economică de anul viitor va fi sub cea din 2013, din cauza agriculturii

Autor: Cristina Cuncea Postat la 27 noiembrie 2013 50 afişări

România va avea anul viitor o creştere economică mai redusă decât cea din acest an, care a fost influenţată pozitiv de o evoluţia foarte bună a agriculturii, dar un grad de absorbţie superior al fondurilor UE ar contracara acest efect, a declarat Daniela Bodîrcă, vicepreşedinte UniCredit Ţiriac.

"Creşterea economică a accelerat în 2013 pe fondul unui an excelent agricol. În opinia noastră perpectivele pentru 2014 nu sunt încurajatoare. Accelerarea PIB în primele nouă luni s-a produs pe fondul unui an agricol bun, dar contribuţia va fi doar temporară şi poate crea chiar un efect de bază negativă în 2014, pe care trebuie să-l luăm în calcul. De asemenea, în primele nouă luni din 2013 producţia industrială a avut o contribuţie pozitivă semnificativă în PIB, prin crearea de noi capacităţi de producţie. Pe de altă parte, investiţiile au avut o contribuţie negativă în PIB şi aici ar trebui să ne punem semne de întrebare, deoarece cu aceste evoluţii am putea avea probleme de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung", a declarat Daniela Bodîrcă, vicepreşedinte UniCredit Ţiriac Bank, la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.

În opinia sa, având în vedere indicatorii macroeconomici din acest an se poate spune că România a trecut de partea cea mai grea a crizei, dar evoluţia rămâne sub potenţial.

"Totuşi, şi cu aceste rezultate pozitive suntem mult sub potenţial, fără o convergenţă a economiei spre zona euro (...) Consider că în 2014 vom avea o creştere inferioară acestui an, în mare parte din cauza efectului de bază negativ generat de agricultură. Dar sunt soluţii pentru contracararea acestui efect. Una este creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene. Dacă accelerăm rata de absorbţie vom vedea o contracarare a efectelor negative în economie", a afirmat reprezentantul UniCredit Ţiriac Bank.

De asemenea, ea consideră că pentru o creştere economică sustenabilă este nevoie de politici macroeconomice adecvate şi de un sistem bancar care să susţină economia.

"Asistăm la o ajustare a sistemului bancar, firească având în vedere existenţa scurtă a sistemului bancar şi faptul că această criză ne-a impactat în prima parte a ciclului de creditare. Ajustarea este normală în lumina creşterii spectaculoase din anii de boom", a arătat Bodîrcă.

Economia a crescut în primele nouă luni cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru anul în curs, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană anticipează o creştere economică de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PIB,
ESTIMĂRI,
/actualitate/forum-mediafax-bodirca-unicredit-cresterea-economica-de-anul-viitor-va-fi-sub-cea-din-2013-din-cauza-agriculturii-11725368
11725368
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.