Fitch a retrogradat ratingul Japoniei cu o treaptă, la nivelul A, din cauza politicilor fiscale

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 27 aprilie 2015 44 afişări

Fitch Ratings a retrogradat ratingurile Japoniei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală cu o treaptă, la nivelul A, cu perspectivă stabilă, din cauza faptului că guvernul nu a luat măsuri structurale în bugetul pe 2015 care să compenseze amânarea majorării taxei pe consum.

Plafonul de ţară a fost redus de la nivelul AA+ la AA, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută de la F1+ la F1, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Fitch pusese sub supraveghere ratingurile Japoniei, în vederea unei posibile retrogradări, în decembrie 2014, în urma deciziei guvernului de a amâna majorarea taxei pe consum, care era elementul central al unui plan pe termen mediu de consolidare a bugetului.

La acea dată, Fitch a avertizat că ratingurile Japoniei vor fi revizuite în scădere în absenţa unor măsuri fiscale echivalente, care să înlocuiască majorarea taxei pe consum, în bugetul din 2015.

În bugetul pentru 2015, guvernul a redus impozitul pe profitul companiilor, dar a extins baza de aplicare, impactul fiscal al măsurii devenind pe ansamblu neutru. Executivul a precizat însă că intenţionează ca anul viitor să reducă din nou impozitul pe profit. Aceste măsuri au sporit gradul de incertitudine privind angajamentul politic pentru consolidare fiscală, potrivit Fitch.

Guvernul urmează să prezinte o nouă strategie fiscală în vara acestui an.

Fitch estimează că guvernul ar putea să îndeplinească ţinta unui deficit al bugetului primar de 3,3% din PIB în acest an, excluzând impactul cheltuielilor de reconstrucţie după cutremur, având în vedere că încasările din impozitul pe profit sunt în creştere datorită profiturilor mari ale companiilor.

Presiunile asupra bugetului ar putea creşte în 2016, dacă profiturile companiilor vor fi mai mici.

Principala vulnerabilitate a ratingurilor Japoniei este nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale. Conform estimărilor Fitch, raportul dintre datoriile brute şi PIB va creşte la 244% din PIB la sfârşitul lui 2015.

O altă vulnerabilitate este reprezentată de performanţele macroeconomice. Fitch a redus estimarea privind creşterea economiei japoneze în 2015 de la 1,5% la 1,3%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FITCH,
JAPONIA,
retrogradare
/actualitate/fitch-a-retrogradat-ratingul-japoniei-cu-o-treapta-la-nivelul-a-din-cauza-politicilor-fiscale-14164580
14164580
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.