Fiscul trage tare sa aduca la buget bani din amenzi

Postat la 22 decembrie 2010 20 afişări

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a stabilit in primele 11 luni al anului obligatii suplimentare de plata la bugetul de stat cu 70% mai mari decat in aceeasi perioada a anului 2009, iar amenzile aplicate au crescut cu 20%.

Prin organele sale de control - inspectia fiscala, Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor - ANAF a stabilit, in primele 11 luni ale anului, obligatii suplimentare de plata la bugetul de stat de 10,5 miliarde lei (circa 2,453 miliarde euro), cu 70% mai mult comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent. "Acest rezultat obtinut pe linia combaterii evaziunii si fraudei fiscale a fost atins in conditiile scaderii numarului de inspectii cu 1,17%, urmare unei planificari mai eficiente si a unei analize de risc mai riguroase", precizeaza institutia.

Valoarea amenzilor aplicate pentru abaterile de la legislatia financiar-contabila a totalizat 380 milioane lei, cu 20% mai mult decat perioada similara a anului precedent, iar valoarea estimata a bunurilor si a sumelor de bani numerar confiscate s-a ridicat la suma de 521,3 milioane lei.

Organele de inspectie fiscala si de control din cadrul ANAF au intocmit peste 9.200 de sesizari penale (cu 22,5% mai mult decat in primele 11 luni din anul 2009), pentru care au stabilit prejudicii de 6,3 miliarde lei.

Pentru cresterea colectarii creantelor fiscale, organele de inspectie fiscala si control ale ANAF au dispus peste 3.000 de masuri asiguratorii pentru suma de 5,1 miliarde lei.

Un exemplu pentru modul cum a actionat institutia este seria de controale din septembrie facute la centrele comerciale angro din Capitala. La complexul comercial Dragonul Rosu din Bucuresti au fost verificate 251 de societati comerciale, cu toate cele sase divizii ale Garzii Financiare Bucuresti, respectiv o medie de 26 de echipe de control pe zi. S-au urmarit legalitatea functionarii comerciantilor, provenienta marfurilor aflate la vanzare si respectarea legislatiei financiar-fiscale. Au fost aplicate amenzi in valoare de 620.500 de lei, din care s-au incasat 514.000 lei, si s-au confiscat marfuri si bani numerar in valoare totala de 16.088 de lei.

In cadrul ANAF se organizeaza si functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, directiile generale ale finantelor publice judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finante,
fisc,
ANAF,
evaziune,
controale,
amenzi,
buget,
confiscari
/actualitate/fiscul-trage-tare-sa-aduca-la-buget-bani-din-amenzi-7839015
7839015
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.