Firmele vor putea plăti taxele locale online pe ghiseul.ro până la finalul acestui an

Autor: Ovidiu Tempea Postat la 17 iunie 2014 56 afişări

Firmele vor putea plăti taxele şi impozitele locale online pe platforma ghiseul.ro, ca urmare a extinderii Sistemului Naţional Electronic de Plată Online (SNEP) a taxelor şi impozitelor şi pentru persoane juridice, a declarat Delia Popescu, preşedintele Agenţiei pentru Agenda Digitală a României.

"La finalul anului 2014, inclusiv persoanele juridice vor putea să-şi plătească taxele şi impozitele locale pe ghiseul.ro. SNEP nu trebuie văzut ca un sistem care încearcă să excludă alte sisteme existente, ci este un sistem complementar, care vine în sprijinul celorlalte deja existente. Dacă privim lucrurile din această perspectivă, ar trebui să fie foarte simple", a declarat Popescu, într-o conferinţă organizată de Visa cu sprijinul BNR.

Întrebată despre problemele privind distribuirea datelor de acces pe ghiseul.ro către contribuabili şi firme, Popescu a menţionat că s-a ajuns la concluzia că trebuie extinse modalităţile de emitere a datelor acces, respectiv să se mărească numărul de emitenţi astfel încât datele de acces să poată fi eliberate nu doar de către primării, ci şi de sucursalele ANAF şi chiar prin sistemul bancar.

"Simplificarea procesului de eliberare a datelor de acces pentru SNEP rămâne o frână majoră pe care suntem încrezători că împreună cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Societatea Informaţională că putem să îl deblocăm (…). Noi am discutate despre generarea datelor de acces prin platformele securizate de internet banking ale băncilor, care au în prezent un număr estimat de 3 milioane de utilizatori", a afirmat Cătălin Creţu, director regional pentru România şi Croaţia al Visa Europe.

Creţu a menţionat că în ultimul an s-a realizat deblocarea "parţială" a ghiseul.ro prin modificarea legislaţiei la finalul anului trecut, astfel încât să se elimine posibilitatea suprataxării contribuabililor.

"Numai în primul trimestru din 2014 s-au înrolat în ghiseul.ro 40 de primării, faţă de cele 30 de primării care se înrolaseră în 2013. Am ajuns la un număr de 113 primării înrolate în ghiseul.ro la finalul primului trimestru. Atât timp cât există o lege care interzice suprataxarea, iar legislaţia SNEP permitea suprataxarea, băncile ştiau că dacă acceptă suprataxarea intrau în ilegalitate nu numai din punct de vedere legislaţiei interne, ci având în vedere regulamentele Visa şi MasterCard", a explicat Creţu.

El a precizat că majorarea numărului de primării înscrise s-a văzut şi la nivelul plăţilor, iar valoarea taxelor şi impozitelor achitate prin ghiseul.ro a crescut de 2,4 ori în primul trimestru din acest an, la 9 milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PRIMĂRII,
FIRME,
CARDURI
/actualitate/firmele-vor-putea-plati-taxele-locale-online-pe-ghiseul-ro-pana-la-finalul-acestui-an-12774096
12774096
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.