Firmele cu afaceri peste 220.000 lei anul trecut trebuie să depună raportări contabile la semestru

Autor: Raluca Ghinea Postat la 25 iunie 2014 71 afişări

Firmele cu afaceri de peste 220.000 de lei în exerciţiul financiar precedent, inclusiv cele cu valori mobiliare admise la tranzacţionare pe piaţa de capital, trebuie să depună la Ministerul Finanţelor raportări contabile aferente primului semestru până la 18 august, potrivit unui proiect de ordin.

Modelul de raportare contabilă la 30 iunie se aprobă anual prin ordin al ministrului Finanţelor Publice, intervenind unele cerinţe de informaţii suplimentare de la un an la altul.

Pentru indicatorii din aceste raportări nu se aplică unele reguli contabile, precum inventarierea obligatorie şi evaluarea tuturor elementelor bilanţiere, iar nivelul de detaliere a informaţiilor este mai redus.

"Întrucât datele cuprinse în raportările contabile la 30 iunie sunt destinate, în principal, instituţiilor statului, prezentul proiect de ordin a fost elaborat cu consultarea instituţiilor care utilizează baza de date a Ministerului Finanţelor Publice", se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.

Raportările se depun în format clasic, pe hârtie, şi în format electronic sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică extinsă ataşată.

Prevederile se aplică şi subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European, indiferent de exerciţiul financiar ales.

Entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Banca Naţională a României, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară, vor depune la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice raportări contabile la 30 iunie 2014 în formatul şi în termenele prevăzute de reglementările emise de Banca Naţională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru domeniul asigurare, asigurare-reasigurare şi reasigurare, pentru domeniul pensiilor private şi pentru cel al pieţei de capital, se precizează în proiectul de ordin.

Firmele care nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării până la 30 iunie 2014, cele care s-au aflat în inactivitate temporară pe parcursul primului semestru, cele înfiinţate în cursul acestui an, precum şi persoanele juridice care se află în curs de lichidare nu vor depune aceste raportări contabile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COMPANII,
RAPORTĂRI,
/actualitate/firmele-cu-afaceri-peste-220-000-lei-anul-trecut-trebuie-sa-depuna-raportari-contabile-la-semestru-12833774
12833774
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.