Finanţare mai scumpă şi retrageri de depozite la băncile din Rusia, în contextul crizei din Ucraina

Autor: Vlad Popescu Postat la 09 aprilie 2014 35 afişări

Băncile din Rusia se confruntă cu creşterea costurilor de finanţare şi reclamă retrageri de depozite în contextul crizei din Ucraina, care a redus lichiditatea pe piaţa financiară locală şi a determinat deprecierea rublei cu 7,9% în primul trimestru.

Băncile comerciale au împrumutat până la 493 miliarde ruble (13,9 miliarde de dolari) în luna martie prin operaţiunile de swap în valută derulate de banca centrală, cel mai ridicat rulaj din ultimii cinci ani, potrivit datelor Băncii Rusiei, citate într-o analiză Bloomberg. Totodată, băncile au atras până la 3 miliarde ruble (83,9 milioane de dolari) prin operaţiunile repo derulate în martie de banca centrală, care oferă costuri mai scăzute faţă de tranzacţiile swap în valută.

Operaţiunile repo presupun mobilizarea activelor de calitate drept colateral, în lipsa cărora băncile sunt nevoite să acceseze lichiditate prin operaţiuni swap, mai costisitoare.

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, reclamă lichiditatea scăzută în monedă locală de pe piaţă, situaţie generată şi de retrageri semnificative de depozite.

Clienţii retail ai Sberbank au retras din depozite în primele trei luni ale anului 255 miliarde ruble (7,1 miliarde de dolari), perioadă în care rubla s-a depreciat cu 7,9% faţă de coşul de valute de referinţă al băncii centrale. Aproape 46% din depozitele bancare retail din Rusia sunt constituite la Sberbank, potrivit datelor băncii.

"Este posibil un nou şoc de lichiditate dacă situaţia din Ucraina se va dezvolta într-o direcţie negativă. Activele care pot fi utilizate drept colateral pentru operaţiuni repo au fost aproape epuizate de bănci, care sunt nevoite acum să acceseze operaţiunile swap ale băncii centrale, mai scumpe", a declarat pentru Bloomberg Dmitri Dorofeev, administrator de active la BCS Financial Group Moscova.

Operaţiunile swap sunt cu circa un punct procentual mai scumpe decât finanţarea repo cu colateral. În acest context, dobânzile pe piaţa interbancară sunt în creştere. Indicele MosPrime al dobânzilor de pe piaţa interbancară pentru credite overnight a urcat la 8,25% la 31 martie, cel mai ridicat nivel în aproape 5 ani, potrivit Bloomberg. Marţi, indicatorul afişa un nivel de 8,03%.

La finele anului trecut, 65% din activele lichide ale băncilor erau angajate drept colateral pentru operaţiunile repo ale băncii centrale, potrivit datelor publicate de instituţie într-un raport de stabilitate financiară.

Populaţia şi companiile nefinanciare din Rusia au cumpărat în primul trimestru al acestui an monedă străină în valoare totală de 20 miliarde de dolari, potrivit estimărilor băncii centrale, publicate miercuri.

Banca centrală este îngrijorată de colateraul insuficient de care dispun băncile, a declarat săptămâna trecută la Moscova preşedintele Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

Totodată, oficialul a precizat că dobânzile din piaţă s-au menţinut în martie coridorul de 6-8% ţintit de banca centrală, depăşind "nesemnificativ" plafonul spre sfârşitul lunii.

Testele de stres derulate în regim "foarte conservator" au arătat că majoritatea băncilor dispun de suficientă lichiditate pentru a acoperi eventuale retrageri, a continuat Nabiullina.

Situaţia este "tensionată", dar nu se poate considera că ar fi scăpat de sub control dacă dobânzile se menţin aproape de coridorul ţintit de banca centrală, a afirmat Dmitri Polevoy, economist şef la ING Moscova, citat de Bloomberg.

Banca centrală a Rusiei a cheltuit de la începutul acestui an 42 miliarde de dolari pentru a încetini deprecierea rublei, în timp ce populaţia a convertit deţinerile de monedă locală în depozite în valută sau chiar le-a lichidat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
BĂNCI,
UCRAINA
/actualitate/finantare-mai-scumpa-si-retrageri-de-depozite-la-bancile-din-rusia-in-contextul-crizei-din-ucraina-12437937
12437937
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.