EXPERIMENTUL MONSTRUOS făcut în Rusia. După 100 de ani adevărul a ieşit la iveală. „A avut un caracter sitematic şi de masă”

Postat la 29 octombrie 2017 3213 afişări

Vizita istorică a Patriarhului Kiril al Rusiei ş-a încheiat cu un discurs solemn în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

EXPERIMENTUL MONSTRUOS făcut în Rusia. După 100 de ani adevărul a ieşit la iveală. „A avut un caracter sitematic şi de masă”

Nu întâmplător, Patriarhul a ales ca temă „mărturisirea credinţei ortodoxe în sistemul de stat ateu”, ţinând cont că în acest an se împlinesc 100 de ani de la Revoluţia Bolşevică.

„Secolul XX a fost o epocă dificilă pentru Ortodoxia din întreaga lume. Mulţi fraţi ai noştri au fost nevoiţi să treacă prin coşmarul catastrofei din Asia Mică. Bisericile Ortodoxe din Europa de Est au fost suspuse unei altfel de încercări şi anume prigoanei din partea ateismului militant”, a spus Patriarhul Kiril.

Înaltul prelat a trecut în revistă prigoana la care au fost supuşi slujitorii Bisericii, dar şi credincioşii. „Sute de mii de creştini ortodocşi – ierarhi, clerici, monahi şi mireni – au fost arestaţi sub diferite pretexte. Mulţi dintre aceştia au fost executaţi, adesea fără niciun fel de proces care să-i condamne”, a spus el, amintind că, începând cu 1918, în Rusia a început închiderea mănăstirilor şi bisericilor, iar  „prigoana împotriva credincioşilor a dobândit un caracter sistematic şi de masă”.

„Într-o scrisoare secretă din 19 martie 1922, adresată membrilor Biroului politic, Lenin scria următoarele: „Confiscarea valorilor, îndeosebi de la lavrele cele mai bogate, de la mănăstiri şi biserici trebuie făcută cu determinare nemiloasă, fără a ne opri de la ceva şi în cel mai scurt timp. Dacă vom reuşi să împuşcăm cât mai mulţi reprezentanţi ai burgheziei reacţionare şi ai clerului reacţionar va fi cu atât mai bine. Chiar acum trebuie pus la punct acest public pentru ca în următoarele decenii nici măcar să nu îndrăzenească a se gândi să opună în vreun fel rezistenţă””, a spus Patriarhul Kiril, amintind că în ciuda represaliilor credinţa nu s-a pierdut.  

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
caracter,
experiment,
iesire,
patriarh,
biserica,
discurs

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.