Erste Group şi-a plătit integral datoria faţă de statul austriac pentru ajutorul primit în 2009

Autor: Stefan Musgociu Postat la 08 august 2013 47 afişări

Erste Group Bank (EBS) a rambursat, joi, integral ajutorul de 1,76 miliarde euro primit în 2009 şi compus dintr-un ajutor de 1,22 miliarde euro de la statul austriac şi alte 540 milioane euro de la investitori privaţi.

Erste Group şi-a plătit integral datoria faţă de statul austriac pentru ajutorul primit în 2009

Erste Group Bank (EBS) a rambursat, joi, integral ajutorul de 1,76 miliarde euro primit în 2009 şi compus dintr-un ajutor de 1,22 miliarde euro de la statul austriac şi alte 540 milioane euro de la investitori privaţi.

Capitalul participativ a fost emis în 2009 pentru a permite Erste Group să rămână un partener solid pentru clienţi chiar şi în contextul crizei economice. Între timp, Erste Group şi-a consolidat substanţial baza de capital şi îndeplineşte deja toate cerinţele de reglementare privind capitalul, potrivit unui comunicat transmis, joi, de Erste.

"Avem o deosebită consideraţie pentru guvernul federal din Austria, care în urmă cu cinci ani a reacţionat rapid şi, de asemenea, am vrea să mulţumim contribuabililor şi investitorilor privaţi austrieci care şi-au menţinut încrederea în noi. Dividendul de 8% a reprezentat o afacere foarte bună pentru toţi investitorii şi contribuabilii", a declarat în comunicat directorul general al Erste Group, Andreas Treichl.

În perioada 2009 - 2012, statul austriac a primit dividende anuale în sumă de 98 milioane de euro de la Erste Group, iar investitorii privaţi au încasat 43 milioane de euro. În total, inclusiv dividendele pentru 2013, proporţionale cu perioada de deţinere, care vor fi distribuite în iunie 2014 după aprobarea de către adunarea generală a acţionarilor, dividendele încasate de statul austriac vor ajunge la 448 milioane de euro, iar cele de investitorii privaţi al 198 milioane de euro, potrivit băncii.

Erste Group a decis la 1 iulie să răscumpere capitalul participativ, iar pentru asigurarea întregii sumei necesare a derulat în luna iulie o majorare de capital de 660 milioane de euro.

Erste Group este acţionarul majoritar al grupului BCR. Acţiunile băncii austriece sunt listate la bursele de la Viena, Bucureşti şi Praga.

Profitul Erste Group Bank a scăzut cu 33% în primul semestru, la 301,2 milioane euro, în principal ca urmare a unor efecte extraordinare, iar grupul austriac anticipează pentru acest an îmbunătăţirea situaţiei riscului în România şi reiterează că BCR va reveni pe profit în 2013.

În pofida unei scăderi a costurilor operaţionale, profitul operaţional al Erste a scăzut cu 6,1% în perioada analizată, de la 1,75 miliarde euro la 1,64 miliarde euro, pe fondul unui venit operaţional mai redus.

În prima parte a şedinţei bursiere de la Bucureşti, acţiunile Erste au urcat cu 4%, la 111,8 lei (25,2 euro). Raportat la această cotaţie, capitalizarea bursieră a băncii este de 48,051 miliarde lei (10,822 miliarde euro).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ERSTE,
CAPITAL PARTICIPATIV,
/actualitate/erste-group-si-a-platit-integral-datoria-fata-de-statul-austriac-pentru-ajutorul-primit-in-2009-11231075
11231075
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.