Electromecanica Ploieşti şi Raytheon vor fabrica în România rachete interceptoare SkyCeptor

Autor: Ramona Cornea Postat la 04 mai 2022 76 afişări

Electromecanica Ploieşti şi Raytheon vor fabrica în România rachete interceptoare SkyCeptor

Compania Naţională Romarm, Electromecanica Ploieşti şi Raytheon Missiles & Defense au semnat azi un memorandum prin care se angajează că vor fabrica rachete interceptoare SkyCeptor în România.

”Conflictul militar de la graniţa României ne-a demonstrat că dezvoltarea de parteneriate de tip public privat cu industria de apărare între statele NATO şi ale Uniunii Europene reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung”, a spus Florin Spătaru, ministrul economiei, în cadrul conferinţei de semnare a memorandumului.

Spătaru a adăugat că mai sunt câţiva paşi pe care trebuie să-i facem astfel încât producţia să înceapă cât mai curând posibil.

”Producţia înseamnă şi investiţii  din partea română şi ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica şi directorul general al ROMARM este că Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilităţi astfel încât România să se poziţioneze atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, ca un furnizor stabil şi ca un furnizor de încredere în acest domeniu. Utilizarea acestor rachete în conflictul din Ucraina, cu siguranţă nu putem să discutăm de aşa ceva pentru că un astfel de proces va dura”, a explicat el.

Vasile Dîncu, ministrul apărării naţionale, a subliniat că România poate fi şi un exportator de rachete SkyCeptor şi să aducă bani astfel în bugetul naţional.

”Se spune că războaiele au şi puţine efecte pozitive, acelea că accelerează istoria. A trecut mult timp de când România era un important producător pentru piaţa noastră, a Estului cel puţin sau pentru lumea ţărilor în curs de dezvoltare, eram un furnizor important de tehnică militară. Cred că putem să redevenim unul din cei mai importanţi furnizori din zonă pentru că ceea ce va face aici Electromecanica şi Raytheon nu este numai o capacitate în care vom înzestra Armata Română cu rachete SkyCeptor, dar putem să şi fim un important exportator şi să aducem economiei naţionale şi României bani din acest business”, a detalia Dîncu.

În plus, războiul din Ucraina a reamintit statelor că pacea poate fi întreruptă şi că apărarea naţională este importantă pentru fiecare ţară.

”Războiul din vecinătate ne-a făcut să înţelegem şi noi că pacea nu este eternă, că progresul nu este continuu şi apărarea naţională este foarte importantă pentru fiecare ţară şi trebuie să şi-o gestioneze prin alianţe, dar şi prin propria producţie de mijloace de apărare”, a completat Dîncu. 

Wesley Kremer, preşedintele companiei Raytheon, a explicat că SkyCeptor este un interceptor cu rază lungă de acţiune care are costuri reduse şi este dezvoltat pentru a apăra împotriva rachetelor balistice şi de croazieră şi este propus pentru integrarea viitoare cu sistemul Air&Missiles Defense. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rachete,
romania,
fabrica,
ploiesti,
aparare,
important

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.