Donald Tusk: Uniunea Europeană trebuie să aibă o strategie pe "termen lung" în privinţa Rusiei

Autor: Gaidau Ion Postat la 19 decembrie 2014 61 afişări

Uniunea Europeană (UE) trebuie să elaboreze o strategie pe "termen lung" în privinţa Rusiei, a afirmat joi noul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk.

"Avem nevoie de o strategie pe termen lung", a declarat Tusk la finalul summitului european. "Aceasta va necesita planuri pe ani, nu doar pe săptămâni sau luni", a spus el.

Donald Tusk a insistat asupra faptului că UE trebuie să aibă o "poziţie unită şi comună" în criza ucraineană şi faţă de Moscova, reafirmând că Rusia este în prezent "problema noastră strategică".

Apreciind că Ucraina este "victima unei (...) invazii", Tusk a afirmat că europenii trebuie "să meargă dincolo de un răspuns reactiv şi defensiv". "Abordarea noastră trebuie să fie identică ambiţiilor şi potenţialului nostru. (...) Trebuie să ne regăsim încrederea în calitate de europeni şi să conştientizăm propria noastră forţă", a spus el.

"Când vorbim despre Rusia şi Ucraina, vorbim despre noi înşine, despre ce înseamnă UE, despre ce este adevărata dimensiune a solidarităţii noastre", a declarat Tusk. "Suntem pregătiţi să sacrificăm ceva pentru a fi uniţi?", a întrebat el.

"Vom continua să condamnăm tot mai viguros posibila" atitudine a Rusiei, a dat asigurări la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Dar "sunt convins că trebuie să lăsăm deschis canalul dialogului şi dezbaterii cu Rusia", a subliniat el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
RUSIA,
CRIZĂ
/actualitate/donald-tusk-uniunea-europeana-trebuie-sa-aiba-o-strategie-pe-termen-lung-in-privinta-rusiei-13730076
13730076
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.