Donald Tusk: Inamicul rus încearcă să dezbine aliaţii

Autor: Ioana Bojan Postat la 10 martie 2015 26 afişări

Liderii Uniunii Europene nu au convenit deocamdată ce decizie vor lua pe tema sancţiunilor împotriva Rusiei la summitul de săptămâna viitoare, deşi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat la Washington că "inamicul" rus încearcă să dezbine aliaţii.

Tusk, care va prezida summitul UE din 19-20 martie, a vorbit în termeni duri despre Rusia luni, în timpul vizitei efectuate în Statele Unite, relatează EUObserver.

"Inamicii noştri, care folosesc propaganda împotriva noastră, comit acte de violenţă şi încalcă suveranitatea vecinilor noştri, vor să slăbească angajamentul politic al lumii occidentale. Astăzi, putem vedea clar că încearcă să ne dezbine, atât Europa în interior, cât şi Europa şi America", a declarat Tusk alături de preşedintele american Barack Obama, la Casa Albă.

Obama a întărit ideea, afirmând că Occidentul trebuie să "menţină presiunea asupra Rusiei" pentru a respecta acordul de la Minsk privind încetarea focului între forţele ucrainene şi separatiştii din estul ţării.

Tusk a afirmat duminică, într-un interviu pentru New York Times, că Rusia a încălcat de peste 1.000 de ori acordul de la Minsk, încheiat luna trecută, şi a apreciat că "Rusia vrea să reia controlul asupra Ucrainei în totalitate".

Cu toate acestea, el a precizat că este "imposibil" să se ajungă la un consens în UE privind sancţiunile. "Unii politicieni din Europa sunt gata să creadă că există o şansă de bunăvoinţă (din partea liderului rus Vladimir Putin). Eu sunt mai sceptic", a declarat Tusk, în condiţiile unei apropieri recente a Rusiei de ţări ca Ungaria, Cipru şi Italia.

Proiectul de concluzii pentru summitul UE, văzut de EUObserver, conţine pentru moment un spaţiu gol în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei. Conform textului, implementarea acordului de la Minsk este "responsabilitatea Rusiei". Proiectul menţionează de asemenea "angajamentul deplin" pentru relaţii mai apropiate ale UE cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Textul subliniază de asemenea nevoia de a continua discuţiile între UE, Rusia şi Ucraina pe tema gazelor şi privind implementarea acordului de liber schimb între UE şi Kiev. Liderii UE vor mai afirma că statele membre trebuie să se concentreze pe "accelerarea conexiunilor din infrastructură" pentru a împărtăşi gaze şi electricitate în cazul întreruperii alimentării din Rusia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
RUSIA,
SUA
/actualitate/donald-tusk-inamicul-rus-incearca-sa-dezbine-aliatii-13960867
13960867
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.