Distribuitorii de gaze vor transmite Departamentului pentru Energie liste cu consumatorii protejaţi

Autor: Carol Dan Postat la 04 noiembrie 2014 0 afişări

Scopul proiectului este garantarea securităţii aprovizionării cu gaze prin asigurarea funcţionării corecte şi continue a pieţei interne a gazelor naturale şi prin stabilirea unor măsuri excepţionale care urmează să fie puse în aplicare în cazul în care piaţa nu mai este în măsură să furnizeze cantităţile necesare de gaze, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie.

În categoria consumatorilor protejaţi intră clienţii casnici, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice de drept public sau privat care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sănătăţii, educaţiei, asistenţei sociale, hotelier şi alte facilităţi de cazare.

Din aceeaşi categorie fac parte şi producătorii de energie termică destinată consumului clienţilor casnici şi instituţiilor publice, clienţii industriali, dar doar pentru acea cantitate de gaze necesară menţinerii integrităţii fizice a instalaţiilor exploatate şi/sau a securităţii mediului, şi clienţii industriali noi, pentru acea cantitate de gaze naturale necesară menţinerii integrităţii fizice a instalaţiilor exploatate şi/sau a securităţii mediului.

De asemenea, sunt consideraţi consumatori protejaţi şi IMM-urile şi serviciile sociale esenţiale, cu condiţia să fie racordate la o reţea de distribuţie sau de transport de gaze naturale şi ca toţi

aceşti consumatori suplimentari să nu reprezinte mai mult de 20 % din consumul total de gaze, precum şi instalaţiile de termoficare, în măsura în care furnizează energie IMM-urilor şi serviciilor sociale esenţiale.

Pe lângă consumatorii de gaze protejaţi, este definită şi categoria clienţilor întreruptibili de siguranţă care, prin reducerea consumului de gaze până la oprire contribuie la menţinerea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale în situaţie de urgenţă.

Situaţiile în care consumatorii trebuie protejaţi sunt când se înregistrează temperaturi extreme pentru o perioadă de vârf de şapte zile, constatate statistic o dată la 20 de ani, în orice perioadă de cel puţin 30 de zile în care cererea de gaze este "excepţional de mare", respectiv când pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile infrastructura principală de gaze este efectată în condiţii normale de iarnă.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara la mijlocul lunii septembrie, când grupul rus Gazprom a diminuat livrările de gaze către clienţi din România, că în perioada de iarnă consumatorii locali de gaze nu ar avea nicio problemă chiar dacă Gazprom ar opri în totalitate livrările de gaze şi iarna ar fi extrem de dificilă.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GAZE,
CONSUMATORI PROTEJAŢI,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/distribuitorii-de-gaze-vor-transmite-departamentului-pentru-energie-liste-cu-consumatorii-protejati-13489261
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Mediafax
Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO
Alimentul care rezistă chiar şi mii de ani. La ce moduri de conservare pot apela oamenii în cazuri extreme
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.