Discovery va da în judecată Polonia din cauza „atacului” asupra libertăţii mass-media

Autor: Dorin Oancea Postat la 13 august 2021 121 afişări

Grupul media Discovery a acuzat Polonia că a încălcat un tratat internaţional prin adoptarea unei noi legislaţii pe care compania americană o echivalează cu un „asalt” asupra libertăţii presei şi un atac direct asupra afacerilor sale, scrie CNN.

Discovery va da în judecată Polonia din cauza „atacului” asupra libertăţii mass-media

Într-o declaraţie, Discovery spune că a notificat guvernul polonez despre intenţia sa de a-l acţiona în instanţă, în temeiul unui tratat bilateral de investiţii din 1994.

"Legea este cel mai recent atac asupra media independente şi a libertăţii presei şi vizează direct Discovery TVN, principalul grup de radiodifuziune independent şi furnizor de ştiri din ţară, precum şi una dintre cele mai mari investiţii americane în Polonia", a spus compania. .

Proiectul de lege va consolida interdicţia existentă pentru companiile media care operează în afara Europei de a controla furnizorii media polonezi. Propunerea a trecut miercuri de camera inferioară a parlamentului polonez cu 228 voturi pentru, 216 împotrivă şi 10 abţineri şi va avansa acum la Senat.

TVN24 ar fi principalul canal afectat de noua legislaţie, deoarece este deţinut de Discovery printr-o filială înregistrată în Olanda.

Guvernul polonez nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la acţiunile legale ale companiei. Acesta susţine că legea va fi utilizată pentru a bloca puterile străine ostile să preia controlul asupra canalelor media din ţară.

Oponenţii spun că este o încercare clară de a reduce la tăcere TVN24, unul dintre puţinele posturi de televiziune independente rămase în ţară.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Statele Unite sunt „profund tulburate” de proiect. „Acest proiect de legislaţie ameninţă libertatea presei şi ar putea submina puternicul climat investiţional din Polonia”.

Consiliul de administraţie al TVN a făcut apel la parlamentarii polonezi şi preşedintele Andrzej Duda pentru a împiedica proiectul să devină lege.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
lege,
discovery

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.