Directorii multimilionari. Topul celor mai bine platiti executivi (GALERIE FOTO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 aprilie 2011 17 afişări

Dupa doi ani mai modesti, o serie de CEO americani din finante, tehnologie sau energie incaseaza din nou salarii si bonusuri de mai multe milioane de dolari. Suma medie primita de directorii executivi din 200 de companii mari a fost anul trecut de 9,6 milioane de dolari, in crestere cu 12% fata de 2009.

Criza nu s-a terminat, somajul in SUA a fost de 8,8% in martie si economistii nu prevad o crestere importanta a angajarilor in viitorul apropiat. Cu toate acestea, mare parte din companiile conduse de directorii multimilionari si-au imbunatatit cifrele de afaceri si profiturile si si-au rasplatit sefii pe masura. In paralel, optimismul investitorilor la burse a urcat cursul actiunilor, marind astfel compensatia directorilor care au inclus in pachetul salarial si actiuni sau optiuni de cumparare a actiunilor.

Cel mai bine platit CEO a fost Philippe Dauman de la grupul media Viacom, caruia actionarii i-au aprobat o compensatie de 84,5 milioane de dolari, incluzand un pachet de actiuni. In top s-a aflat si Ray Irani, CEO al Occidental Petroleum, cu un pachet salarial de 76,1 milioane de dolari, cu 142% mai mare decat in 2009. Lawrence Ellison, directorul Oracle, a incasat 70,1 milioane de dolari, beneficiind de peste 26,3 milioane de dolari reprezentand participatia sa la capitalul companiei.

In unele cazuri, salariile si bonusurile uriase au rasplatit si CEO ale caror companii au fost sustinute cu banii contribuabililor sau ale caror profituri au scazut. Lloyd Blankfein, CEO al Goldman Sachs, a primit 14,1 milioane de dolari, desi profitul grupului financiar a scazut in 2010 cu 37%. Hugh Grant, CEO al grupului Monsanto, cel mai mare furnizor pentru agricultura pe baza de organisme modificate genetic, a incasat 12,4 milioane de dolari, desi profitul s-a redus cu 47%.

Cifrele rezulta dintr-un studiu al companiei de consultanta in domeniul resurselor umane Equilar, realizat pentru The New York Times. Studiul a fost realizat luand in calcul companiile listate la bursa cu cifra de afaceri de peste 7 miliarde de dolari si care si-au raportat rezultatele financiare pana la 1 aprilie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/directorii-multimilionari-topul-celor-mai-bine-platiti-executivi-galerie-foto-8165510
8165510
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.