Dezvoltator de meserie

Postat la 29 mai 2007 2 afişări

Dupa ce a construit doua cladiri de birouri, Marius Ivan pregateste un proiect de jumatate de miliard de euro in nordul Bucurestiului. Dar ambitiile investitorului in real estate depasesc deja granitele Romaniei.

Dupa ce a construit doua cladiri de birouri, Marius Ivan pregateste un proiect de jumatate de miliard de euro in nordul Bucurestiului. Dar ambitiile investitorului in real estate depasesc deja granitele Romaniei.

 

Intr-o discutie cu Marius Ivan, expresia "am inceput" revine atat de des, incat ai impresia ca este aproape un tic verbal. Cel care a condus in Romania business-urile Düfa si Henkel se considera un constructor de afaceri. Acum construieste cladiri si nu crede ca va renunta prea curand la investitiile in real estate.

 

Creativ Global Property, firma al carei presedinte este, a finalizat recent dezvoltarea North Gate, un imobil de birouri din zona Pipera. Acum, Marius Ivan este cu gandul deja la urmatorul proiect, care va fi lansat in toamna. "Mai multe nu pot sa va spun, decat ca investitia va fi de 20 de ori mai mare decat la North Gate - in jur de 500-600 mil. euro", afirma Marius Ivan. El crede ca proiectul se va derula pe o perioada de 3-5 ani - "depinde de cat de repede ne miscam". Este vorba de un complex multifunctional, cu birouri, spatii rezidentiale si comerciale, pe un teren de 18 hectare.

 

"Pana in toamna lucram si la alte achizitii de terenuri", spune Ivan. Potrivit datelor Creativ, pana acum compania a investit circa 70 milioane de euro in total, in proiectul North Gate si in cumpararea de terenuri. "Ne extindem si in tara", spune el: firma a pornit achizitia de terenuri in marile orase, dar inca nu a stabilit in ce sectoare va investi. "Depinde de ce terenuri gasim, de ce e nevoie pe piata respectiva."

 

Insa planurile lui Ivan nu se limiteaza la Romania. "Ne uitam si pe alte piete, dar deocamdata pe pietele limitrofe Romaniei - Ucraina, Moldova, Turcia." Motivul principal nu il reprezinta numai castigurile potential superioare, cat dispersia riscului. "Ca investitor in real estate trebuie sa te concentrezi pe mai multe piete. Sa ai ouale in mai multe cosuri, cum se spune. Sa diminuezi riscul", comenteaza Ivan. El considera ca piata imobiliara are si castigurile cele mai mari, dar si riscuri pe masura: "Cand ea cade, se produc crahurile economice".

 

Marius Ivan, acum in varsta de 49 de ani, este atras de mai multi ani de piata imobiliara, inca de cand lucra la Düfa si Henkel. De fapt, cam in perioada in care conducea cele doua afaceri a prins gustul investitiilor imobiliare: "Am construit cinci fabrici - doua pentru Düfa si trei pentru Henkel - investitii care au ajuns pe la 15-16 milioane de euro". Asa ca vanzarea celor doua afaceri pe care le ridicase impreuna cu partenerii sai germani nu l-a prins nepregatit, ba chiar dimpotriva, era dornic sa-si plaseze banii in alt domeniu. "Imi placeau investitiile imobiliare si doream sa ma implic in aceasta piata."

 

De altfel, pe langa cele cinci fabrici, Marius Ivan a mai cochetat cu piata imobiliara cand a construit sediul Düfa, o cladire de 5.000 mp din nordul Bucurestiului. Cand fondul american de investitii Advent a cumparat producatorul de vopsele de la fondatorul companiei si de la germanii de la Meffert, imobilul de birouri nu a intrat in tranzactie. Dar tot in 2005, Ivan l-a vandut unor investitori irlandezi. Atunci, omul de afaceri si-a cunoscut si viitorul partener in dezvoltarile ulterioare - irlandezul alaturi de care este implicat acum in Creativ Global Property.

 

In acelasi imobil se intersecteaza o buna parte din activitatea din ultimul deceniu a lui Marius Ivan. Biroul sau de la etajul patru, din cladirea Düfa, este inca legat de birourile Henkel - afacere pe care a condus-o pana in urma cu un an si jumatate. La vremea respectiva, activitatea din domeniul materialelor de constructii se numea Henkel Bautechnik, iar in acest an grupul german si-a reunit toate afacerile din Romania sub un singur nume - Henkel.

 

Ivan, care a intrat in afaceri din 1990 la Craiova cu o firma de comert, a pornit de jos, ocupandu-se timp de aproape zece ani de productia de materiale de constructii. Din 1995 a inceput afacerea Düfa cu cateva sute de mii de dolari; la inceput, afacerea era doar de import. In anii urmatori s-a asociat cu un partener german, grupul Meffert, detinatorul marcii, iar in 1997 a pornit productia de vopsele in Romania. "Am inceput apoi in paralel cu Henkel, care ma curta de ceva timp, mie placandu-mi produsele lor", isi aminteste Ivan. Traseul a fost similar. Mai intai - prin 1999 - au inceput activitatile de import si distributie, urmate de crearea unui joint-venture - Henkel Bautechnik Romania -, iar in 2000 a fost construita prima fabrica de adezivi pentru gresie si faianta Ceresit. In 2005, numarul fabricilor Henkel din Romania a ajuns la trei.

 

Pentru el, Düfa si Henkel au fost afacerile cele mai vizibile si, sustine el, "niste povesti de succes, pentru ca fiecare a ajuns numarul unu in piata".

 

Anul 2005 a adus despartirea de ambele afaceri. Mai intai, Advent a cumparat Düfa intr-o tranzactie de circa 18 mil. euro, Ivan incasand peste 7 mil. euro pentru 40% din actiunile companiei. Mai apoi s-a retras si din Henkel Bautechnik Romania, vanzandu-si catre grupul german Henkel partea sa, pentru 13 mil. euro. Alaturi de vanzarea fostului sediu Düfa, cu 6,5 mil. euro, tranzactiile i-au oferit lui Ivan timpul si capitalul necesar pentru a se implica mai puternic in real estate.

 

"A fost exact la timp pentru a ma putea ocupa de celelalte businessuri pe care deja incepusem sa le dezvolt". Pe langa afacerile de dezvoltare imobiliara, Ivan mai are - in parteneriat cu concernul german Interpares Mobau Interbaustoff - afacerea Global Real Invest, care se ocupa de dezvoltarea unei retele de centre comerciale pentru materiale de constructii si decoratiuni.

 

Ivan spune ca nu era atras neaparat de randamentele mari din piata imobiliara, desi in ultimii ani multi antreprenori cu afaceri in cu totul alte domenii au investit in real estate, avand in vedere boom-ul din acest sector. "Eu voiam sa incep un proiect imobiliar in SUA", declara investitorul, explicand ca el se implica intr-o afacere nu neaparat atunci cand exista o oportunitate clara in piata. "Sa poti sa faci businessul acesta oriunde in lume, sa fie replicabil", exprima Ivan idealul sau, recunoscand ca, in functie de vulnerabilitatile si oportunitatile pietelor respective, profiturile sunt mai mari sau mai mici - "dar daca esti profesionist, vizionar si organizat tu trebuie sa vii cu produsul de care este nevoie in piata respectiva". Mai ales ca, la fel ca in toate proiectele sale, si in Creativ Global Property este asociat cu un partener strain. "Toate afacerile mele au fost facute cu un partener puternic din afara. Ma simt mult mai confortabil, plus ca invat permanent", recunoaste Ivan. El a fost intotdeauna promotorul local, dar partenerii sai au adus experienta in domeniu si know-how. E o strategie similara celei adoptate si de omul de afaceri Ion Tiriac, care a fost si este asociat in mai toate afacerile sale cu companii de anvergura din Europa, in special din Germania.

 

Daca va ajunge sau nu sa construiasca ceva in Statele Unite inca nu stie, dar se vede in afaceri si peste cinci ani, "tot in real estate probabil", pentru ca planurile sale sunt pe termen lung deja. Si daca, uitandu-se in spate, Ivan calculeaza ca s-a ocupat in 15 ani de proiecte in valoare totala de 60 mil. euro, viitorul pare, dupa el, si mai promitator. "Peste cinci ani o sa depasim 500 mil. euro. De fapt s-ar putea sa fie 700-800 de milioane. Sau chiar un miliard."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dezvoltator de meserie
/actualitate/dezvoltator-de-meserie-1009289
1009289
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.