Dezastrul din lumea criptomonedelor face noi victime: Unul dintre cele mai importante fonduri cripto a intrat în faliment după ce n-a reuşit să plătească un împrumut de peste jumate de miliard de dolari

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 28 iunie 2022 793 afişări

Teama că prăbuşirea fondului ar putea lovi tot ecosistemul pluteşte în aer. Miliarde de dolari sunt blocaţi

Dezastrul din lumea criptomonedelor face noi victime: Unul dintre cele mai importante fonduri cripto a intrat în faliment după ce n-a reuşit să plătească un împrumut de peste jumate de miliard de dolari

Cunoscutul hedge fund Three Arrows Capital a dat faliment după ce nu a mai reuşit să plătească un împrumut de peste 670 de milioane de dolari, scrie CNBC.

Voyager Digital, un important broker de active digitale, a trimis o notificare luni dimineaţă în care se arată eşecul fondului de a rambursa un împrumut de 350 de miliaone de dolari în stablecoin şi un alt împrumut de 323 milioane de dolari în Bitcoin raportat la preţurile din prezent.

Dezastrul vine pe fondul haosului ce a caracterizat piaţa criptomonedelor în ultimelşe săptămâni şi care a şters sute de milairde de dolari din piaţă. Bitcoin şi Ether continuă să se tranzacţioneze însă la un volum foarte redus. În prezent piaţa criptomonedelor totalizează aproximativ 950 de milarde de dolari, cu mult sub vârful de trei trilioane atins în noiembrie 2021.

Voyager a declarat că va face eforturi pentru recuperarea datoriei. Totodată, brokerul a ţinut să precizeze că platforma continuă să funcţioneze şi să onoreze comenzile şi retragerile clienţilor. Specialiştii sunt de părere că aceasta este o mişcare prin care se încearca stoparea fricii de repetare a unui episod Three Arrows Capital la o scară mai mare.

Three Arrows Capital a fost înfiinţat în 2012 de Zhu Su şi Kyle Davies. Primul fondator este cunoscut pentru atitudinea sa extrem de optimistă în privinţa Bitcoin, declarând anul trecut că s-ar putea ajunge la un pret de 2,5 mil. dolari pe monedă.

Haosul care s-a instalat pe piaţa cripto a creat ceea ce experţii numesc „crypto-winter”, o perioadă dezastruoasă pentru această piaţă, în care toate proiectele importante şi companiile care activează aici sunt puternic afectate.

Acum fondul se confruntă cu o puternică criză de creditare acentuată de prăbuşirea pieţei cripto. Un bitcoin se tranzacţionează în prezent pentru 21,000 de dolari, marcând astfel o scădere de 53% pentru acest an.

Three Arrows Capital este unul dintre cele mai mari fonduri de tip hedge axat pe criptomonmede, fiind responsabil de împrumutarea unuor sume uriaşe de bani unui număr important de companii şi de investiţii în multiple proiecte de active digitale.

Tocmai această poziţie îi îngrijorează pe specialişti, existând temerea că problemele fondului s-ar putea acutiza şi extinde puternic, afectând alte businessuri din lumea cripto şi eventual acaparând tot ecosistemul.

„Trebuie să vedem dacă există jucători mari care au fost expuşi la problema fondului, ceea ce ar putea însemna şi mai multe probleme”, a declarat Vijay Ayyar, preşedinte al dezvoltării corporative în cadrul cripto-exchangeului Luno.

Din ce în ce mai multe firme se confruntă cu o criză de lichiditate pe fondul problemelor din piaţă, iar haosul din lumea criptomonedelor nu pare să ia sfârşit prea curând. Printre acestea se numără Celsius şi Babel Finance, care au blocat retragerile invocând condiţiile extreme din piaţă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.