LIVE: CELE MAI RESPONSABILE COMPANII DIN ROM NIA: CUM RĂSPUNZI NEVOILOR PREZENTULUI FĂRĂ SĂ LE COMPROMIŢI PE CELE ALE VIITORULUI.

Departamentul pentru Energie cere CE să amâne cu doi ani şi jumătate liberalizarea preţului gazelor pentru populaţie

Autor: Carol Dan Postat la 01 septembrie 2014 47 afişări

Departamentul pentru Energie propune Comisiei Europene (CE) să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, precum şi menţinerea, până cel puţin la 1 iulie 2016, a preţului actual al gazelor produse intern.

Calendarului de liberalizare a preţului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, prevede ca acest proces să se încheie la 31 decembrie 2018.

În cazul în care CE va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operată până la 1 iulie 2021.

"În următoarele două săptămâni voi face trei vizite la Bruxelles pentru a discuta acest subiect. Semnalele de la CE sunt încurajatoare", a declarat luni agenţiei MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Calendarul de liberalizare presupune mai multe creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă.

Departamentul pentru Energie arată, într-un comunicat, că, din cauza unor neînţelegeri cu DG Întreprinderi, structură din cadrul CE, în privinţa dreptului consumatorilor casnici de a primi cu prioritate doar gaze din producţia internă, mai ieftine faţă de cele importate din Rusia, aplicarea calendarului agreat în 2012 de Guvern este momentan suspendată.

Astfel, prin suspendarea calendarului de liberalizare, creşterea de preţ programată pentru 1 octombrie este anulată.

Nicolescu declara în urmă cu o săptămână pentru MEDIAFAX că legislaţia românească actuală prevede obligativitatea ca producătorii de gaze naturale să livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populaţie, dar DG Întreprinderi din cadrul CE doreşte liminarea acestei prevedere.

Departamentul pentru Energi a lansat o dezbatere publică pe tema preţului gazelor destinate populaţiei şi aşteaptă opinii până în 15 septembrie.

Comunicatul precizează că, în prezent, aplicarea calendarului vine în contradicţie cu tendinţa de scădere a preţului gazelor naturale constatată la nivel regional, coroborată cu stagnarea câştigurilor salariale nominale medii nete ale populaţiei.

În perioada decembrie 2012 - iunie 2014 câştigul salarial mediu net lunar, exprimat în termeni nominali, a scăzut cu 0,59%, în timp ce, în acelaşi interval, preţul gazelor livrate populaţiei a crescut cu 15,82%.

Totodată, preţul gazelor produse intern a crescut în perioada analizată cu 16,63%.

Comunicatul Departamentului pentru Energie arată că, dacă nu va fi modificat calendarul de liberalizare pentru populaţie, preţul gazelor destinate consumului populaţiei va creşte cu 40,11% în perioada octombrie 2014 - iulie 2016.

De asemenea, în ultimii aproape doi ani, tarifele pentru transportul, înmagazinarea şi distribuţia gazelor au crescut cu 103,75%, 54,79%, respectiv cu 35,43%. Aceste tarife sunt aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Totodată, Nicolescu afirma în luna mai că procesul de convergenţă a preţurilor gazelor naturale pentru industrie a fost realizat şi nu mai este necesar să fie majorate preţurile, aşa cum erau angajamentele faţă de FMI şi CE.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GAZE,
PRET,
comisia europeana,
liberalizare
/actualitate/departamentul-pentru-energie-cere-ce-sa-amane-cu-doi-ani-si-jumatate-liberalizarea-pretului-gazelor-pentru-populatie-13184553
13184553
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.