Denominare cu gaze si TVA

Postat la 01 februarie 2006 8 afişări

Bucuria oficialitatilor la momentul lansarii leului greu s-a intemeiat pe o certitudine castigata cu greu in ultimii ani, aceea ca inflatia a fost in sfarsit adusa sub control si ca de-acum, inainte de aderarea la UE, Romania se va putea lauda cu o inflatie anuala definitiv limitata la o singura cifra.

Bucuria oficialitatilor la momentul lansarii leului greu s-a intemeiat pe o certitudine castigata cu greu in ultimii ani, aceea ca inflatia a fost in sfarsit adusa sub control si ca de-acum, inainte de aderarea la UE, Romania se va putea lauda cu o inflatie anuala definitiv limitata la o singura cifra. Totusi, momentul a fost sabotat de coincidenta cu a doua runda de scumpire a utilitatilor pe 2005, care nici nu e ultima, mentinand posibilitatea ca inflatia sa creasca pana la sfarsitul anului peste obiectivul de 7-7,5% fixat de BNR. Pericolul ca denominarea sa impulsioneze si ea un pic inflatia a fost deocamdata exclus de oficialii bancii centrale; marirea accelerata a tarifelor la energie electrica, termica si gaze pe parcursul anului isi pastreaza insa in continuare potentialul inflationist, asa cum s-a verificat si in aprilie, dupa prima etapa de scumpiri.

La aceasta s-a adaugat, pe ultima suta de metri, si anuntul ministrului finantelor privind o posibila crestere a TVA de la anul. Respinsa cu indarjire pana acum de oficialitatile romane in negocierile cu FMI tocmai pe motiv ca ar alimenta o crestere a inflatiei, majorarea TVA a fost deja comentata de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a declarat pentru Reuters ca efectul ar putea fi o modificare a tintei de inflatie pentru anul viitor, de la 5% la 6% sau 6,5%. 

Unii analisti cred deja ca depasirea tintei de inflatie pentru 2006 poate avea loc chiar daca nu se majoreaza TVA, ca efect al unor factori acumulati in timpul acestui an: venituri mai mici la bugetul de stat, expansiunea deficitelor externe si cresterea consumului. In plus, raman in discutie elementele variabile: pretul petrolului si cursul valutar, ambele cu efect direct asupra evolutiei preturilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/denominare-cu-gaze-si-tva-2510104
2510104
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.