Delhaize, proprietarul Mega Image, negociază o fuziune cu grupul olandez Ahold

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 11 mai 2015 86 afişări

Grupul belgian Delhaize, proprietarul Mega Image, negociază un acord de fuziune cu grupul olandez Ahold, discuţiile fiind în fază incipientă, iar informaţia a dus luni la creşterea puternică a acţiunilor celor două companii de retail.

Acţiunile Delhaize au urcat cu până la 19%, la 86,08 euro pe unitate, înregistrând cea mai mare creştere din ultimii 12 ani, în timp ce titlurile Ahold au avansat cu până la 10%, la 18,97 euro pe unitate. Capitalizarea de piaţă a Delhaize a atins în acest fel 8,9 miliarde de euro, iar cea a grupul Ahold la 17 miliarde de euro, relatează Bloomberg.

Ambele companii realizează circa 60% din vânzări în Statele Unite, unde concurenţa între retaileri s-a intensificat. Împreună, cei doi retaileri ar controla circa 4% din piaţa americană a magazinelor alimentare, potrivit analiştilor băncii franceze Natixis, şi vor fi prezenţi pe întreaga coastă de est.

În Europa, compania rezultată în urma fuziunii ar deveni al patrulea mare retailer de alimente, estimează Natixis.

"Ambele grupuri ar beneficia de acest acord, prin îmbunătăţirea structurii, din acest motiv considerăm că fuziunea este foarte probabilă", a declarat James Grzinic, analist la Jefferies, în Londra.

Publicaţiile belgiene De Tijd şi L’Echo au relatat în acest weekend, citând persoane apropiate situaţiei, că discuţiile dintre cele două părţi sunt în fază preliminară şi nu au ajuns la preţ sau structură.

Reprezentanţii Ahold şi Delhaize au refuzat să comenteze.

Fuziunea ar genera economii de până la 600 de milioane de euro, potrivit analiştilor companiei Jefferies, contribuind la atenuarea impactului concurenţei intense din SUA.

O ofertă de preluare a Delhaize ar fi cea mai mare achiziţie din istoria Ahold, capitalizarea de piaţă a retailerului belgian fiind dublă faţă de cele 3,4 miliarde de dolari plătite de grupul olandez pentru U.S. Foodservice în anul 2000. Acea preluare a dus Ahold în pragul falimentului trei ani mai târziu, din cauza unei fraude contabile la U.S. Foodservice.

Grupul Delhaize este prezent pe şapte pieţe la nivel mondial, Belgia, Luxemburg, România, Serbia, Grecia, SUA şi Indonezia. Grupul belgian are peste 3.400 de magazine, anul trecut înregistrând venituri de peste 21 miliarde de euro.

Pe piaţa din România Delhaize este prezent cu retailerul Mega Image, cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, cu o reţea care cuprinde în prezent 414 magazine în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Braşov, Târgovişte şi alte oraşe din ţară, sub mărcile Mega Image (201), Shop&Go (210), AB COOL FOOD (1), Gusturi Româneşti (1) şi Mega Drive (1).

La sfârşitul anului trecut, directorul general Mega Image, Xavier Piesvaux, a declarat că retailerul va continua extinderea reţelei. În 2014, reţeaua Mega Image s-a extins cu 104 magazine noi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DELHAIZE,
AHOLD,
/actualitate/delhaize-proprietarul-mega-image-negociaza-o-fuziune-cu-grupul-olandez-ahold-14245360
14245360
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.