Deflaţie record pentru Grecia. Preţurile au scăzut în noiembrie cu aproape 3%

Autor: Marius Oncu Postat la 09 decembrie 2013 75 afişări

Scăderea anuală a preţurilor de consum din Grecia s-a accelerat de la 1,9% în octombrie la 2,9% în noiembrie, cea mai puternică rată de deflaţie înregistrată în statul elen de la introducerea de către statistică a raportărilor lunare, în anii '60.

Deflaţie record pentru Grecia. Preţurile au scăzut în noiembrie cu aproape 3%

Analiştii consultaţi de Reuters anticipau că biroul de statistică de la Atena va anunţa o rată a deflaţiei de 1,7%.

Recesiunea dură, reducerile de salarii şi capacitatea neutilizată substanţială la nivelul economiei au determinat declinul preţurilor.

Unii retaileri eleni au scăzut preţurile drastic, ca urmare a declinului cererii de consum. Astfel, preţurile la îmbrăcăminte şi textile au scăzut cu peste 11%, potrivit datelor agenţiei naţionale de statistică, scrie cotidianul The Guardian.

Grecia a fost nevoită să reducă, conform programului de austeritate convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, salariile şi pensiile pentru a creşte competitivitatea, astfel că deflaţia nu este o surpriză, notează publicaţia britanică. Ar putea fi considerată chiar un semnal că planul creditorilor internaţionali ai Greciei are efectul vizat.

În zona euro, inflaţia anuală s-a accelerat de la 0,7% în octombrie la 0,9% în noiembrie.

Grecia se află în al şaselea an de recesiune, ca urmare a crizei globale şi măsurilor dure de austeritate impuse de creditorii internţionali - statele zonei euro şi FMI - în schimbul a două pachete de împrumuturi. Statul elen a fost nevoit să apeleze la ajutor extern de 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea în colaps, după ce a pierdut accesul pe piaţa financiară internaţională din cauza îndatorării foarte ridicate.

Comisia Europeană, FMI şi guvernul de la Atena se aşteaptă ca economia să revină pe creştere anul următor, însă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi agenţia de rating Moody's au avertizat că recesiunea va continua şi anul următor, însă cu o contracţie a PIB mai redusă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
DEFLATIE,
preturi,
scadere
/actualitate/deflatie-record-pentru-grecia-preturile-au-scazut-in-noiembrie-cu-aproape-3-11750820
11750820
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.